Videospeler inladen...

Britse premier May formeel: Brits parlement stemt uiterlijk derde week van januari over brexit-akkoord 

Uiterlijk op 20 januari.  Dan weten we of het Britse lagerhuis het ontwerp van brexit-akkoord tussen Groot-Brittannië en Europa goedkeurt of verwerpt.  Premier Theresa May heeft in het parlement andermaal gepleit voor een uitdrukkelijk 'ja' aan een ordelijke echtscheiding.

De stemming was vorige week voorzien, maar werd door Theresa May afgeblazen.  Ze gaf openlijk toe dat er voorlopig geen meerderheid was in het parlement om de brexit-deal goed te keuren.  Op een Europese top werd duidelijk dat Europa niet van plan is het ontwerp-akkoord nog fundamenteel aan te passen.

Wie er van uit gaat dat de oppositie wel een ander akkoord met Europa zou kunnen onderhandelen vergist zich

Theresa May

"We moeten het debat over de brexit los zien van partijbelangen", zei May.  "We moeten in deze kwestie echt het nationaal belang vooropstellen." Vooral de grens tussen Noord-Ierland (dat deel uitmaakt van Groot-Brittannië) en Ierland (dat in de Europese Unie blijft) veroorzaakt spanningen.  Politici zijn er als de dood voor dat er (opnieuw) een zogenaamde 'harde' grens zou komen tussen Noord-Ierland en Ierland.  "Dat is absoluut niet de bedoeling van de Europese leiders", zei May.  "We moeten er op vertrouwen dat er na een overgangsperiode een definitieve oplossing zonder harde grens komt."

Oppositieleider Corbyn (van Labour) herhaalde dat er geen enkele reden was om de stemming in het parlement vorige week uit te stellen.

Meest gelezen