Videospeler inladen...

Reynders formeel: premier Michel zal geen vertrouwens­stemming vragen, waarschuwt voor lopende zaken

Premier Michel zal morgen geen vertrouwensstemming vragen in het parlement. Dat heeft vicepremier en MR-partijgenoot Didier Reynders gezegd in “De ochtend” op Radio 1. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken en Defensie staat het de oppositie vrij om een motie van wantrouwen in te dienen. Maar de regering laten vallen en in lopende zaken gaan, is volgens Reynders geen goed idee, omdat de regering dan geen nieuwe initiatieven meer kan nemen.

SP.A-fractieleider Meryame Kitir drong er eerder vanochtend op aan dat premier Michel morgen in de Kamer een motie van vertrouwen indient en zo aan het parlement het vertrouwen vraagt om als minderheidsregering te kunnen regeren.

Maar volgens vicepremier Didier Reynders zal er morgen geen vertrouwensstemming komen in de Kamer. “Normaal niet. Er komt een antwoord op verschillende interpellaties en daarna komt er mogelijk een stemming over de begroting”, zegt Reynders. “Maar de oppositie kan een motie van wantrouwen indienen.”

Stap voor stap

Reynders hoopt dat de minderheidsregering Michel II de komende maanden verder kan regeren, door “stap voor stap te werken” en dus voor elke beslissing steun te zoeken bij de oppositiepartijen in het parlement. Gegeven de huidige situatie is dat volgens Reynders de beste oplossing, tot de verkiezingen in mei. De vicepremier denkt dat de N-VA de regering zal steunen bij stemmingen over zaken die de partij nog mee onderhandeld heeft.

Eens de begroting gestemd is, wil Reynders ook bij andere partijen steun zoeken. Zo denkt hij Ecolo/Groen te kunnen overhalen om klimaatmaatregelen te kunnen nemen. Maar de N-VA heeft al gezegd dat bijkomende klimaatmaatregelen een taboe zijn voor de partij, omdat alle beslissingen die de regering neemt, moeten passen binnen de afspraken die gemaakt werden met de N-VA, toen de partij nog in de regering zat.

De regering laten vallen is een keuze van de oppositie.

Regeren wordt dus lastig voor de minderheidsregering van Michel, maar volgens Reynders is het nog altijd beter dan de regering te laten vallen - “dat is een keuze van de oppositiepartijen” - en in lopende zaken te gaan. Volgens Reynders heeft dit geen zin, omdat de regering dan de facto de komende maanden niets meer kan doen. “Ik pleit voor een minderheidsregering met een volledig mandaat, die telkens naar het parlement gaat.”

Beluister het volledige gesprek met Didier Reynders uit "De ochtend":

Meest gelezen