Energiefactuur stijgt volgend jaar wat minder door lagere distributienettarieven

Onze energiefacturen kunnen volgend jaar iets minder duur worden. De distributienettarieven voor gas en elektriciteit worden namelijk verlaagd en dat zal een slok op een borrel schelen. Gezinnen zullen gemiddeld 46 euro minder moeten betalen voor het gebruik van het stroomnet en 25 euro minder voor het gebruik van het aardgasnet. Dat heeft de Vlaamse energieregulator VREG berekend.

Distributienettarieven, het is een hele mond vol en ze maken ook een groot deel uit van onze energiefacturen: ruim 40 procent van wat we aan energie betalen, gaat naar het gebruik van het stroom- en gasnet.

Volgend jaar zal dat deel van onze energiefacturen iets dalen, want de VREG heeft de tarieven goedgekeurd die aangerekend mogen worden. Zowel het tarief voor gas als voor elektriciteit wordt goedkoper. Voor elektriciteit is het de tweede daling op rij, voor aardgas was er in 2018 nog een stijging.

Concreet zal een gezin volgend jaar gemiddeld 46 euro minder aan distributienettarieven betalen voor elektriciteit en 25 euro minder aan distributienettarieven voor aardgas. Het zogenoemde prosumententarief dat eigenaars van zonnepanelen betalen omdat ze stroom op het net steken, zal gemiddeld 8 procent goedkoper worden.

Gemiddeld gezin

Hoe komt de VREG aan deze bedragen?  De energieregulator neemt hiervoor een gemiddeld gezin, dat een tweevoudige meter heeft en een elektriciteitsverbruik van 3.500 kWh/jaar. Zo'n gezin zal volgend jaar gemiddeld 413 euro betalen aan distributienettarieven, of 46 euro minder dan dit jaar. Voor een aardgasverbruik van 23.260 kWh/jaar dalen de distributienettarieven gemiddeld met 25 euro. Alles samen betekent dit een besparing van 71 euro op jaarbasis. 

De situatie verschilt afhankelijk van de woonplaats en de distributienetbeheerder die daar actief is, maar overal in Vlaanderen is er wel een daling van de distributienettarieven. 

Ook voor de KMO's is er goed nieuws. Zij zullen volgend jaar gemiddeld 586 euro minder betalen aan distributienettarieven voor elektriciteit en 83 euro minder aan distributienettarieven voor aardgas.

Meest gelezen