Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Franse premier geeft toe:  begrotingstekort zal boven de 3 procent liggen door koopkrachtmaatregelen

De Franse premier Edouard Philippe heeft nog eens de maatregelen van zijn regering verduidelijkt om het protest van de "gele hesjes" te counteren. De maatregelen zullen ongeveer 10 miljard euro kosten. Het begrotingstekort zal daardoor stijgen.

De Franse regering beloofde eerder deze week een reeks koopkrachtmaatregelen, waaronder de verhoging van het minimumloon met 100 euro per maand. Het extra loon komt er "via de verhoging van de activiteitspremie", aldus de premier. Het aantal gezinnen dat hiervan zal kunnen profiteren, zou toenemen van 3,8 miljoen tot 5 miljoen.

De maatregelen zullen ongeveer 10 miljard euro kosten en het begrotingstekort van Frankrijk op 3,2 procent van het bbp brengen. Frankrijk voldoet hiermee niet aan de begrotingsnorm binnen de EU, die bepaalt dat het tekort onder de 3 procent moet liggen.

Om de impact op de begroting te beperken, is beslist om de beloofde daling van de vennootschapsbelasting vertraagd in te voeren. Die geldt volgend jaar enkel voor bedrijven met een jaaromzet van minder dan 250 miljoen euro. De grotere ondernemingen zullen er pas vanaf 2020 van kunnen genieten.

De premier gaf in het interview toe dat de Franse regering niet genoeg naar de bevolking heeft geluisterd en ook fouten heeft gemaakt. De gele hesjes vragen naast koopkrachtmaatregelen ook dat burgers in de toekomst een referendum kunnen indienen. Dat laatste zal worden onderzocht, beloofde de premier. "Ik zie niet in hoe we tegen dit principe kunnen zijn. Een referendum is een goed instrument in een democratie, maar niet over om het even welk onderwerp en in om het even welke omstandigheden. We zullen hierover het debat organiseren".

Meest gelezen