Gezocht: lookalikes van "De nachtwacht" van Rembrandt

Een Nederlandse fotograaf zoekt dubbelgangers van de personages op het beroemde schilderij "De nachtwacht", dat in het Rijksmuseum van Amsterdam hangt.

Julius Rooymans, van beroep reclamefotograaf, wil nu een ensemble van dubbelgangers van "De nachtwacht" fotograferen. Dat schilderij van Rembrandt van Rijn heet eigenlijk “De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren” en er staat een 20-tal personages op, leden van een schuttersgilde. 

Rooymans heeft al 14 dubbelgangers gevonden, door mensen op straat aan te spreken en door een oproep op sociale media. Ontbreken nog: Frans Banninck Cocq (in zwart pak met witte kanten kraag) en het het kleine meisje dat tussen de benen van de grote mensen zo prachtig belicht wordt in de Nachtwacht.

Daarnaast is de fotograaf ook op zoek naar een lookalike van schilder Rembrandt zelf, want hij wil ook in beeld brengen wie de poserende personages zagen staan achter de schildersezel.

Kostuums haalt Julius Rooymans bij de BBC en bij Nederlandse theatergezelschappen. En ook de juiste wapens, pieken, hellebaarden, musketten, moet de fotograaf nog bij elkaar zoeken.

Voelt u zich aangesproken om te figureren op de foto van "De nachtwacht", als dubbelganger? Of lijkt u op Rembrandt van Rijn himself? Dan kunt u de fotograaf een mail sturen.

Rembrandt

Meest gelezen