Oscarhoop vervlogen voor "Girl": Belgische film niet op shortlist voor beste niet-Engelstalige film

De Vlaamse film "Girl" van Lukas Dhont heeft de shortlist voor de Oscar voor niet-Engelstalige film niet gehaald. Dat wordt als een verrassing beschouwd, zeker na de prijzenregen voor de film in Cannes en de nominatie voor de Golden Globes. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences, die de Oscars eind februari uitreikt, selecteerde negen films uit andere landen.

De nominatieprocedure in de categorie niet-Engelstalige film gebeurt met een tussenstap. Uit de 87 landen die voor die categorie een film hebben ingestuurd, werden vandaag negen titels geselecteerd op een shortlist. België had dit jaar "Girl", het gevierde langspeelfilmdebuut van Lukas Dhont over een transgender ballerina, naar Hollywood gestuurd. Maar ons land werd dus niet weerhouden door de Academy.

Uit die negen films op de shortlist worden later nog de vijf definitieve nominaties gekozen. Dat lijstje kennen we op 22 januari 2019, wanneer de Oscarnominaties in alle categorieën worden bekendgemaakt.

Welke niet-Engelstalige films maken wel nog kans?

  • "Birds of passage" (Pájaros de verano) van Christina Gallego, Colombia
  • "The guilty" (Den skyldige) van Gustav Möller, Denemarken
  • "Never look away" (Werk ohne Autor) van Florian Henckel von Donnersmarck, Duitsland
  • "Shoplifters" (Manbiki Kazoku) van Hirokazu Kore-eda, Japan
  • "Ayka" van Sergey Dvortsevoy, Kazachstan
  • "Capernaum" (Cafarnaúm) van Nadine Labaki, Libanon
  • "Roma" van Alfonso Cuarón, Mexico
  • "Cold war" (Zimna wojna) van Paweł Pawlikowski, Polen
  • "Burning" (Beoning) van Lee Chang-dong, Zuid-Korea

Waarom is 2018 het jaar van "Girl"?

De debuutfilm van Lukas Dhont heeft de shortlist van Beste Niet-Engelstalige Film voor de Oscars helaas niet gehaald. Toch blijft "Girl" een hele bijzondere film. Filmreporter Ward Verrijcken legt uit waarom.

Meest gelezen