Jambon: "Een regering van niksdoende zaken is geen optie, dan moeten we naar verkiezingen"

In 'De Ochtend' op Radio 1 herhaalt Jan Jambon, Kamerlid voor N-VA en ex-minister van Binnenlandse Zaken, dat vervroegde verkiezingen de enige optie zijn als de politieke situatie in ons land blijft vastzitten. "Hier heeft men blijkbaar enorm veel schrik van verkiezingen. Ik begrijp dat niet goed", zei hij.

Afgelopen weekend ging Jan Jambon, ex-minister van Binnenlandse Zaken, samen met zijn N-VA-collega Peter De Roover op de koffie bij de premier. Ze legden er de eisen van de partij op tafel. "Het was een constructief gesprek", zegt Jambon. "De premier vecht voor zijn regering. In die zin heeft hij een open geest om te kijken waar oplossingen gevonden kunnen worden". Gisteren belde de premier Jambon nog even op voor wat verduidelijkingen. "Er is nog geen nieuwe afspraak, maar de premier vandaag zien of horen zal er wel bij zijn", zo zegt de ex-minister.

We willen dat alle afspraken die in het verleden gemaakt zijn ook nagekomen worden

Jan Jambon, ex-minister van Binnenlandse Zaken (N-VA)

Over de details van de onderhandelingen wil Jambon niks prijsgeven. "Als je in een dergelijke moeilijke periode zit, dan moet je de onderhandelingen niet in de media voeren. Wat we in het algemeen vragen is dat gemaakte akkoorden uit het verleden gevalideerd worden. De begroting is daar een element van, maar het bord is natuurlijk ruimer. "

"We willen dat alle afspraken die in het verleden gemaakt zijn ook nagekomen worden", zegt Jambon. Het zou onder meer gaan over de aanduiding van grondwetsartikelen om een communautaire hervorming mogelijk te maken na de verkiezingen, de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen en afspraken rond migratie.

Een regering in niksdoende zaken, dat is geen goede zaak

Jan Jambon, ex-minister van Binnenlandse Zaken (N-VA)

Volgens Jambon blijven de lijnen open en blijft de N-VA klaarstaan om gesprekken verder te zetten met de premier. Maar als het niks wordt, dan is er maar één oplossing. "Als de premier nu wil verdergaan met een minderheidskabinet, moet hij bedelen bij ofwel de PS, ofwel de N-VA. Dat is geen gunstige situatie. Dan zijn verkiezingen misschien logisch. In alle landen wordt naar de kiezer stappen aanzien als een mogelijke oplossing, maar hier heeft men daar blijkbaar enorm veel schrik van. Ik begrijp dat niet goed", zegt Jambon.

Ook een regering in lopende zaken tot mei is volgens Jambon geen optie. "Lopende zaken bestaat niet. Dat is enkel het geval als de Kamer zich ontbindt om naar verkiezingen te gaan en daarna om een regering te vormen. Het is geen keuze die je kan nemen. Een regering kan wel in niksdoende zaken zijn, dat ze niks meer gedaan krijgt, en dat is geen goede zaak", aldus Jambon.

Hoe dan ook is dit een cruciale week voor de oranje-blauwe minderheidsregering. Over enkele dagen zullen we weten of de politieke situatie in ons land onherroepelijk vastzit, en wat daar de gevolgen van zijn. "De timing is opgelegd door de Kamer. Morgen doet de premier een verklaring, we zullen daar kijken wat de gevolgen zijn. Dan is er nog de discussie over de begroting woensdag en de stemming donderdag. Dus er zijn nogal wat belangrijke momenten deze week."

Beluister het gesprek in 'De Ochtend' op Radio 1 met Jan Jambon hier:

Meest gelezen