Videospeler inladen...

"Boeie" is opnieuw kinderwoord van het jaar volgens kijkers van Ketnet

"Boeie" is door de kijkers van Ketnet verkozen tot kinderwoord van 2018. De Vlaamse kinderen konden hun stem uitbrengen via de website en de app van "Karrewiet".  Opvallend: "boeieeuhh!" werd in 2011 ook al verkozen tot kinderwoord van het jaar. 

"Boeie" was dus het meest populaire woord bij de Vlaamse kinderen  in het voorbije jaar. Het betekent zoveel als "wat maakt dat uit?". Het wordt door kinderen al enkele jaren gebruikt om aan te duiden dat iets hen echt niet kan schelen, dat iets hen helemaal niet kan boeien.  In 2011 werd "boeieeuhh!" trouwens ook al verkozen tot kinderwoord van het jaar. 

"Het is opvallend dat hetzelfde woord zeven jaar later opnieuw verkozen wordt tot kinderwoord van het jaar, maar in een andere betekenis", zegt Ruud Hendrickx, taalraadsman van de VRT en hoofdredacteur van Van Dale. "Oorspronkelijk gaf je met een langgerekt "boeie" aan dat je iets saai vond. Nu wijst het eerder op onverschilligheid: "wat maakt het ook uit?"."

In navolging van de verkiezing van het Woord van het Jaar (een initiatief van Van Dale) ging Ketnet voor de achtste keer op zoek naar het kinderwoord van het jaar.

Op de shortlist stonden de woorden "chill" (rustig, op het gemak), "dissen" (iemand belachelijk maken), "cringe" (raar, gênant), "lit" (geweldig) en "boeie". De strijd ging vooral tussen chill en boeie, dat uiteindelijk de meeste stemmen haalde.  In totaal is er 16.006 keer gestemd voor het kinderwoord van het jaar. 

Eerder deze maand trokken twee jonge reporters al de straat op om te polsen of ook u weet wat de woorden betekenen.

Vorig jaar werd de uitdrukking "ewa ja" verkozen tot kinderwoord van het jaar. Het kinderwoord van het jaar is een samenwerking van Ketnet met Van Dale en De Jommekeskrant. 

Bekijk hier de reportage waarin "Karrewiet"-nieuwsanker Jelle Mels het kinderwoord van het jaar bekendmaakt: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen