Legaal cannabis kopen kan voortaan in Kortrijk

In Kortrijk is sinds dit weekend een winkel open waar je legaal cannabis kan kopen. Een paar weken geleden nog hield burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) de opening tegen, maar minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft nu toch het licht op groen gezet.

In de hennepproducten in de winkel in Kortrijk zit geen stof waar je high van wordt. Het middel kan wel verwerkt worden in olie, die pijnstillend werkt voor mensen die bijvoorbeeld spierpijn hebben. Maar met hennep kan je ook kleren, zeep en pasta maken! Zonder dat je daar lichamelijk iets van voelt. "Er zit geen THC of CBD in", zegt uitbater Nicolas Debouverie. "De zaadjes zijn goedgekeurd door de federale overheidsdienst Volksgezondheid. Je kan er dus niet high van worden."

Geen wiet

"Alles wat je hier kan kopen, is legaal", zegt Debouverie. "Het grote verschil met wiet kopen op straat of in de coffeeshops, is dat die wiet gemiddeld uit 20% THC bestaat. De onze heeft slechts een THC-percentage van minder dan 0,2."

Toepassingen

"De hennepplant heeft meer dan 50.000 toepassingen. In Frankrijk maken ze bijvoorbeeld ook bakstenen van hennep. Dat is trouwens veel beter voor de huizen, want het ademt meer en het is duurzamer om te gebruiken", zegt Debouverie.

Meest gelezen