Videospeler inladen...

Britse premier Theresa May spreekt straks parlement toe: "Tweede brexitreferendum zal onherstelbare schade aanrichten"

De Britse premier Theresa May wijst een nieuw referendum over de brexit resoluut af. Dat zal volgens haar het vertrouwen van het Britse volk schaden en onherstelbare schade aanrichten, zo staat in de toespraak die ze vandaag voor het Britse parlement houdt en waarvan haar persdienst al een aantal uittreksels publiceerde.

Onder meer de vroegere Britse eerste ministers John Major en Tony Blair zijn voorstander van zo'n nieuw referendum. Bij het vorige, in juni 2016, sprak slechts een kleine meerderheid van de Britten zich uit voor het vertrek van hun land uit de Europese Unie. Sommige kiezers bleken slecht geïnformeerd en verklaarden achteraf spijt te hebben van hun stem. Dat het Verenigd Koninkrijk nu afstevent op een zogenoemde "harde brexit", zonder akkoord met de EU, doet de vrees voor chaos en de roep tot een nieuw referendum toenemen.

Maar May gelooft niet dat dat de oplossing is. "Dat zal ons niet vooruit helpen", klinkt het, en integendeel "het land nog meer verdelen".

Op 29 maart volgend jaar, om middernacht, zouden de Britten officieel uit de Europese Unie moeten stappen. Het blijft koffiedik kijken of de deal die May intussen sloot met Europa de goedkeuring van het Britse parlement zal krijgen.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen