Moet er een nieuwe Zweedse coalitie komen? De meningen in het land zijn verdeeld

Ondanks de woelige politieke tijden blijft een meerderheid van de Vlamingen gewonnen voor een nieuwe coalitie van N-VA, Open VLD, CD&V en MR. In Wallonië en Brussel is een meerderheid tégen zo'n nieuwe  Zweedse coalitie. Dat blijkt uit de politieke barometer van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre. Daarbij moet wel worden vermeld dat de peiling is afgenomen tussen 19 november en 8 december, vóór de N-VA-uitstap uit de regering-Michel.

In de politieke barometer is gepeild naar de houding van Vlamingen, Walen en Brusselaars tegenover een nieuwe Zweedse coalitie na de komende parlementsverkiezingen. Kanttekening: op het moment van de bevraging zat de N-VA nog in de meerderheid. Het is dus best mogelijk dat de meningen intussen al zijn veranderd.

Hoe dan ook: volgens de peiling is 48 procent van de Vlamingen vóór, terwijl 61 procent van de Walen en 57 procent van de Brusselaars tegen zijn. Echt verrassend lijkt dit niet, want de regering-Michel beschikt sowieso niet over een parlementaire meerderheid aan Franstalige kant.

Lees verder onder de grafiek.

De peilers hadden ook nog enkele andere vragen, maar die waren verschillend voor Vlamingen enerzijds en Walen en Brusselaars anderzijds.

Zo is 42 procent van  de Vlamingen het eens met de stelling dat ons land gevangengenomen jonge kinderen van Syrië strijders moet terughalen. 68 procent van de Vlamingen vindt verplichte vingerafdrukken op de identiteitskaart een goede maatregel, 48 procent vindt dat de kerncentrales in geen geval mogen dichtgaan, terwijl 54 procent tegen een kilometerheffing op autosnelwegen en bepaalde gewest- en gemeentewegen is.

Walen en Brusselaars kregen vier andere vragen voorgeschoteld:

  • Meer belastingen betalen voor gratis openbaar vervoer? 62 procent van de Walen en 57 procent van de Brusselaars is tegen.
  •  Moet er een cordon sanitaire tegen de PVDA komen? 42 procent van de Walen en 40 procent van de Brusselaars vindt dat niet nodig.
  • Moet er een extra verkeersbelasting komen om Brussel te mogen binnenrijden, als middel om het verkeer in de hoofdstad te beperken? 62 procent van de Walen en 55 procent van de Brusselaars is tégen.
  • Moet koning Albert zich openlijk uitspreken over Delphine Boël? 40 procent van de Walen en 41 procent van de Brusselaars is het daarmee eens.

De peiling van TNS KANTAR is uitgevoerd in opdracht van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre. Ze is telefonisch afgenomen bij 1.038 stemgerechtigde Nederlandstaligen in Vlaanderen, in de periode van 19 november tot en met 8 december 2018. De foutenmarge bedraagt 3,1 procent. In Wallonië zijn 1.016 Franstaligen ondervraagd, in Brussel 743 kiezers.

Meest gelezen