Videospeler inladen...

"Moordstrookje" is het Woord van het Jaar

Een niet-verhoogd fietspad, niet afgescheiden van de rijweg is een "moordstrookje". Het woord is verkozen tot Woord van het Jaar 2018. "Een cynisch woord, een scherpe keuze van de Vlamingen", is de commentaar van VRT-taalraadsman en hoofdredacteur van Van Dale Ruud Hendrickx.

"Een aanliggend, gelijkgronds fietspad". Dat is de definitie van een "moordstrookje". Een fietspad, die naam eigenlijk niet waardig. Een strookje dat enkel met wat verf van de rest van de rijweg is afgescheiden.

"Moordstrookje" is verkozen tot Woord van het Jaar. Bijna 10.000 mensen hebben gestemd. Ruim 21% van hen kozen voor "moordstrookje".

Ruud Hendrickx, taalraadsman van de VRT en hoofdredacteur van Van Dale, vindt het een opmerkelijk cynisch woord. Het verkleinwoord lijkt vriendelijk en "moord", het eerste deel van de samenstelling, "wijst op een schuldige". 

Controversieel woord

In de afgelopen warme zomer waren er veel fietsers op de weg en gebeurden er ook veel ongelukken. "Toen dook het woord "moordstrookje" voor het eerst op in krantenkoppen," zegt Ruud Hendrickx. Daarnaast was het thema verkeersveiligheid en mobiliteit erg in beeld bij de gemeenteraadsverkiezingen. 

Opmerkelijk: Groen-fractieleider in het Vlaams Parlement Björn Rzoska kreeg enkele maanden geleden de wind van voren van N-VA en Open VLD omdat hij de term "moordstrookje" in de mond nam. Rzoska gaf toe dat het woord te scherp was. 

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal": (lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

Warme woorden met binnenrijm

Tweede in de verkiezing van het Woord van het Jaar, met amper een handvol stemmen verschil, is "mangomoment", een gebaar van steun voor een zieke, genoemd naar een doodzieke patiënt die nog eens een mango wilde eten.

Het doet denken aan het woord van vorig jaar: "koesterkoffer" (koffer met herinneringen aan een gestorven kind).  Ruud Hendrickx ziet hier een trend van positieve woorden met een binnenrijm: "samsonseks" en "kraamkost" horen ook in dat rijtje thuis.

In Nederland is een ander Woord van het Jaar verkozen: "blokkeerfries". Dat verwijst naar Friezen die de snelweg blokkeerden voor bussen met tegenstanders van Zwarte Piet.

Gisteren is al het Vlaamse Kinderwoord van het Jaar bekendgemaakt: "boeie" ("het maakt niets uit!"). De verkiezing van de Woorden van het Jaar is een initiatief van de VRT en de woordenboekenmaker Van Dale.

Meest gelezen