Videospeler inladen...

N-VA blijft grootste in Vlaanderen, Groen rukt verder op en SP.A blijft steken onder de 10 procent

Mochten er vandaag verkiezingen zijn, zou de N-VA afgetekend de grootste partij van Vlaanderen blijven, zij het met minder dan 30 procent van de stemmen. Open VLD lijkt weer enigszins in de lift te zitten. Op links rukt Groen verder op, terwijl de SP.A onder de grens van 10 procent blijft steken. Dat blijkt uit de politieke barometer van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre. Belangrijk om weten is dat de peiling is afgenomen tussen 19 november en 8 december, vóór de N-VA uit de regering-Michel is gestapt. 

In deze peiling zakt de N-VA in Vlaanderen weer onder de grens van 30 procent. Ze haalt een score van 28,3 procent, 4,1  procent minder dan bij de verkiezingen van mei 2014. CD&V staat weer op hetzelfde niveau als in mei 2014 en wordt met 18,7 procent de op één na grootste politieke formatie. Open VLD doet het met 17,5 procent 2 procent beter dan in 2014, maar die stijging valt binnen de foutenmarge.

Bij de oppositie zijn de verschuivingen groter. Met 16 procent is Groen nu de vierde partij van Vlaanderen, een stijging met maar liefst 7,4 procent in vergelijking met mei 2014. Ondanks een oppositiekuur blijft de SP.A in de hoek waar de klappen vallen: de Vlaamse socialisten blijven steken op 9,2 procent, 4,8 procent minder dan bij de vorige parlementsverkiezingen. 

Vlaams Belang gaat licht vooruit en staat nu op 7,6 procent (+1,8 procent). De PVDA blijkt in Vlaanderen geen garen te kunnen spinnen bij de sociale onrust: de partij blijft met 2,5 procent ruim onder de kiesdrempel van 5 procent.

Lees verder onde de grafiek.

Geen grote wijziging krachtsverhoudingen

Echt grote wijzigingen in de politieke krachtsverhoudingen zijn er in Vlaanderen niet. Toch geeft 28 procent van de ondervraagden aan dat ze van partij veranderen. Dat de peiling is afgenomen in een periode van politieke crisis, is daar allicht niet vreemd aan. Daarbij moet ook worden vermeld dat de uitstap van de N-VA uit de regering-Michel de stemintenties kan beïnvloeden, maar dat effect is in deze peiling dus niet meegerekend.

Ook opvallend is de grote partijtrouw bij Vlaams Belang. Maar 18 procent van de kiezers geeft aan van mening te veranderen. De N-VA blijkt ook de belangrijkste leverancier van nieuwe VB-stemmers te zijn: een vijfde van de VB-kiezers geeft aan de vorige keer op de N-VA te hebben gestemd.

Vertrouwen in federale regering blijft groot, ondanks de crisissfeer

Ondanks de politieke crisis rond het VN-migratiepact blijft het vertrouwen van de Vlaming in de federale regering groot: 53 procent geeft aan vertrouwen te hebben in de regering-Michel. Ook het vertrouwen in premier Charles Michel (MR) zélf blijft groot: 69 procent, zo'n 3 procent minder dan bij de vorige peiling, in maart 2018. Kanttekening: de peiling is afgenomen toen de N-VA nog in de coalitie zat.

Op het relatief rustige Vlaamse beleidsniveau is het vertrouwen iets groter. De regering-Bourgeois geniet het vertrouwen van 63 procent van de Vlamingen, terwijl minister-president Geert Bourgeois (N-VA) het moet stellen met het vertrouwen van 54 procent van de Vlamingen.

De peiling van TNS KANTAR is uitgevoerd in opdracht van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre. Ze is telefonisch afgenomen bij 1.038 stemgerechtigde Nederlandstaligen wonend in Vlaanderen, in de periode van 19 november tot en met 8 december 2018. De foutenmarge bedraagt 3,1 procent. 

Bekijk: Ivan De Vadder zet de voornaamste conclusies op een rij.

Videospeler inladen...

Meest gelezen