AFP or licensors

Nederlandse premier Rutte schrijft open brief: “Samen Nederland beschermen”

In een open brief roept de Nederlandse premier Mark Rutte zijn landgenoten op om samen hun land te beschermen. Hij ziet Nederland als “een teer bezit”, dat “broos” en “breekbaar” is, dat bedreigd wordt door “mensen die alleen met zichzelf bezig zijn”. Met de brief trapt de premier van de liberale VVD de verkiezingscampagne af voor de provinciale verkiezingen die over drie maanden worden gehouden in Nederland.

De Nederlandse premier Mark Rutte trok vorig jaar bij de parlementsverkiezingen naar de kiezer met de slogan "Normaal doen". Rutte zette toen de toon met een open brief waarin hij het "armzalige gedrag" van sommigen hekelde en hij richtte daarbij een duidelijke boodschap aan de allochtonen die zich niet willen aanpassen. "Doe normaal of ga weg”, schreef Rutte.

Nu er weer verkiezingen zitten aan te komen in Nederland - provinciale verkiezingen op 20 maart, die onrechtstreeks ook senaatsverkiezingen zijn, en Europese verkiezingen in mei - heeft Rutte opnieuw een brief geschreven.

Egoïsme

Dit keer richt Rutte zich niet meer expliciet op allochtonen, maar richt hij zich naar egoïsten, “een groep die zich niet verantwoordelijk voelt om er met elkaar iets moois van te maken”. “Mensen die alleen met zichzelf bezig zijn en altijd eerst denken aan hun eigenbelang.”

Rutte vergelijkt die mensen met schreeuwende voetbalvaders, die hij ook in de politiek ziet. “Mensen die bij de microfoon dingen kunnen roepen omdat ze weten dat er toch nooit een meerderheid voor zal zijn en zich nooit voor de gevolgen hoeven te verantwoorden.”

Vaasje

Zulke mensen zijn volgens Rutte een bedreiging voor Nederland, dat hij in zijn brief vergelijkt met een breekbaar vaasje. Het risico bestaat volgens Rutte dat de Nederlandse maatschappij dat vaasje laat vallen, zoals bijvoorbeeld de Britten hebben gedaan door voor de brexit te stemmen. Maar ook de discussie over zwarte piet in Nederland ziet hij als een bedreiging.

Rutte schrijft over zichzelf dat hij de verantwoordelijkheid voelt om het symbolische vaasje vast te houden en dat hij dat doet door compromissen te sluiten. Hij roept de Nederlanders op om ook water bij hun wijn te doen en niet te verharden, waar hij in zijn vorige brief ook al voor waarschuwde.

Zonder hen bij naam te noemen bekritiseert Rutte dus oppositiepartijen in Nederland en trekt hij de campagne voor de aanstaande provinciale verkiezingen op gang. Want daarbij staat meer op het spel dan de verkiezing van provincieraden. Die raden verkiezen namelijk onrechtstreeks de leden van de Nederlandse Senaat, de Eerste Kamer, waar de coalitie van Rutte (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) nu nog een nipte meerderheid heeft. 

Meest gelezen