©Ronald van den Heerik

Nog nooit zoveel inschrijvingen in Vlaams hoger onderwijs

Er zijn in Vlaanderen nog nooit zoveel inschrijvingen geweest in het hoger onderwijs. Dit academiejaar zijn er meer dan 240.000 inschrijvingen aan hogescholen en universiteiten. Vooral schakelprogramma's zijn populair. Dat blijkt uit de nieuwe publicatie 'Hoger onderwijs in cijfers', van minister Hilde Crevits (CD&V).

In september hebben de hogescholen en universiteiten in Vlaanderen samen 240.332 keer een student ingeschreven. Da's een half procent meer dan vorig academiejaar dat ook al een recordjaar was. Vooral de univeristeiten groeien, dit jaar waren er bijna 121.000 inschrijvingen. Aan de hogescholen is het aantal inschrijvingen licht gedaald, tot zo'n 113.000. 

Schakelen scoort

De stijging komt er onder meer door de vele studenten die een schakelprogramma volgen. Dat is bedoeld voor studenten die eerst een professioneel bachelordiploma hebben behaald aan een hogeschool, en daarna een masteropleiding willen starten aan de universiteit. De studenten worden dan bijgeschoold, zodat ze dezelfde kennis hebben als een student met een academische bachelor, aan de universiteit dus. Dit academiejaar waren er meer dan 7.700 inschrijvingen in zo'n schakelprogramma.

Vooral in studiegebieden zoals industriële wetenschappen en technologie, handelswetenschappen en bedrijfskunde, en psychologie en pedagogische wetenschappen is schakelen populair.

Econoom of advocaat

Aan de hogescholen is vooral de richting handelswetenschappen en bedrijfskunde populair. Die richting telde bijna 37.000 inschrijvingen. Daarnaast zijn ook gezondheidszorg en onderwijs populair.

Aan de universiteiten kiest men dan weer het liefst voor rechten, notariaat en criminologische wetenschappen. Die richtingen telden meer dan 12.000 inschrijvingen. Daarnaast koos men ook voor economische en toegepaste economische wetenschappen, en industriële wetenschappen en technologie.

Hogeschool Gent en KU Leuven blijven het populairst

Van alle Vlaamse hogescholen kende zoals vorig academiejaar de Hogeschool Gent de meeste inschrijvingen, bijna 14.000. De HoGent wordt gevolgd door de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen, en de Arteveldehogeschool, opnieuw in Gent. Sterkste stijger is Thomas More Mechelen-Antwerpen.

Onder de universiteit blijft de KU Leuven de instelling met de meeste inschrijvingen, meer dan 45.000. Daarnaast zijn ook de Universiteit Gent en de Universiteit Antwerpen. De Vrije Universiteit Brussel is de sterkste stijger.

Meest gelezen