Kitir (SP.A): "Als de premier geen motie indient, laat hij ons geen keuze om er zelf één in te dienen"

SP.A zal morgen een motie van wantrouwen indienen tegen de minderheidsregering Michel II als premier Charles Michel (MR) zelf geen vertrouwensstemming vraagt in de  Kamer. Dat heeft SP.A-fractieleider Meryame Kitir aangekondigd in "De ochtend" op Radio 1. 

Morgen komt de Kamer samen om te debatteren over de minderheids­regering Michel II. De premier zal zich in het parlement moeten verantwoorden voor zijn demarche om na het ontslag van de N-VA uit de federale regering verder te regeren met CD&V en Open VLD, zonder dat die regering een meerderheid heeft in het parlement. 

Vorige week dreigde SP.A-fractievoorzitter Meryame Kitir er al mee dat de oppositiepartij morgen een motie van wantrouwen zou indienen en nu maakt Kitir dat dreigement nog eens hard.

Geen keuze

"Ik verwacht dat de premier zelf uitleg komt geven in het parlement en een motie van vertrouwen indient. Doet hij dat niet, dan laat hij ons geen keuze om zelf een motie (van wantrouwen, red.) in te dienen", zegt Kitir nu duidelijk.  Als die motie de steun krijgt van een meerderheid in de Kamer, valt de regering en kunnen er vervroegde verkiezingen komen in januari. 

Intussen heeft vicepremier en MR-partijgenoot Didier Reynders gezegd dat het morgen "normaal gezien" niet tot een vertrouwensstemming zal komen in de Kamer. Dus het wordt afwachten of SP.A de minderheidsregering de gifpil geeft.

Beluister het volledige gesprek met Meryame Kitir uit "De ochtend":

Meest gelezen