Videospeler inladen...

Peter De Roover (N-VA) na uithaal premier Michel: "Wij leggen geen nieuwe eisen op tafel"

Fractieleider Peter De Roover van de N-VA is verbaasd over de harde woorden van premier Michel over de voorwaarden die zijn partij stelt om de minderheidsregering Michel II te steunen. "Wij leggen geen nieuwe eisen op tafel", zegt De Roover.

Voor de bijeenkomst van het kernkabinet had Michel via het persbureau Belga laten weten dat hij zich niet laat intimideren door de eisen van de N-VA.  Volgens de eerste minister laat N-VA zijn steun voor de regering afhangen van ofwel vervroegde verkiezingen, ofwel de confederale vlucht vooruit. "In beide gevallen zijn die voorwaarden onaanvaardbaar", aldus Michel.

De Roover toont zich zeer verbaasd over die uitspraken. "Dat is zeer vreemd.  De vragen die wij stelden zijn gewoon de uitvoering van de afspraken binnen de oude Zweedse meerderheid. Wanneer dat nu chantage wordt genoemd, dan stopt niet alleen Michel I als regering, maar dan stopt nu blijkbaar formeel het Zweedse project".

"Er is tijdens het weekend overleg geweest en wij hebben gezegd dat wij geen bijkomende eisen gaan stellen. Wij willen alleen dat de Zweedse afspraken nageleefd worden", zegt De Roover. "Die deur wordt nu toegeklapt. Dat betekent dat de premier - aangezien ik aanneem dat hij niet met een derde van het parlement wil regeren - ofwel een coalitie langs links gaat zoeken, met de PS, dan wel de handdoek in de ring gooit. Dat zijn de enige twee mogelijkheden die nog overblijven."

Ik zie niet in hoe de premier dat gaat oplossen

"Het begrotingstraject volgen zoals was afgesproken, is natuurlijk geen nieuwe eis. De vraag voor de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen, dat is ook de naleving van de afspraak. En het openstellen van de grondwet op het einde van de legislatuur voor een herziening van de grondwet, is ook de naleving van de afspraak die gemaakt is bij het begin van de coalitie. Het is heel vreemd dat de premier daar nu nieuwe dingen in ziet", aldus De Roover.

"Het is niemands keuze om zo maar vervroegde verkiezingen te organiseren, maar ik neem aan dat men ook wel doorheeft dat men niet kan regeren met een derde in het parlement. Dus hoe de premier dat gaat oplossen, dat zie ik niet in, tenzij hij een nieuwe coalitie vormt, Michel III, met de linkerzijde", besluit De Roover.  

Dat de N-VA erg wantrouwig staat tegenover de plannen van de minderheidsregering van premier Michel, blijkt uit een filmpje dat de Kamerfractie via Twitter laat verspreiden en uit een interview in "Terzake".

Videospeler inladen...

Meest gelezen