Videospeler inladen...

Premier Michel gooit deur dicht: "Laat mij niet intimideren door chantage N-VA over stemming begroting"

Premier Charles Michel (MR) laat zich naar eigen zeggen "niet intimideren door de chantage van de N-VA in verband met de stemming van de begroting". Volgens de eerste minister laat N-VA zijn goedkeuring afhangen van ofwel vervroegde verkiezingen, ofwel de confederale vlucht vooruit. "In beide gevallen zijn die voorwaarden onaanvaardbaar", aldus premier Michel via persagentschap Belga. "De premier gooit de deur dicht voor verdere onderhandelingen met de N-VA", analyseert VRT-journalist Johny Vansevenant. Ook Open VLD en CD&V verwerpen bijkomende eisen van de N-VA. Ook Kris Peeters heeft het over chantage.

Er vallen andermaal harde woorden in de Wetstraat. De minderheidsregering van CD&V, Open VLD en MR moet deze week de begroting goedgekeurd krijgen in het parlement. Het probleem: de regering heeft geen meerderheid meer in het parlement sinds de N-VA uit de regering is gestapt. Om de begroting toch goedgekeurd te krijgen, rekent premier Michel in de eerste plaats op de steun van de voormalige coalitiepartner N-VA. Afgelopen weekend was daarover overleg tussen Michel en de N-VA.

 En de Vlaams-nationalisten hebben een aantal voorwaarden op tafel gelegd. Naar verluidt zou de N-VA onder meer eisen dat het moeilijke dossier over het dalend maken van de werkloosheidsvergoedingen wordt doorgevoerd. Verder heeft de N-VA ook eisen rond het VN-migratiepact en het behoud van het afgesproken begrotingstraject zonder nieuwe belastingen. Ten slotte wil de N-VA de grondwet voor herziening vatbaar verklaren wat de weg moet openen voor een nieuwe staatshervorming.

Premier Michel spreekt nu van "chantage door de N-VA in verband met de stemming van de begroting". Hij wijst erop dat de begroting al is goedgekeurd in de Kamercommissie toen N-VA nog deel uitmaakte van de meerderheid en gesteund werd door de minister van Financiën, toen N-VA'er Johan Van Overtveldt. "Er is geen euro veranderd in deze ontwerpbegroting", aldus de eerste minister.

Volgens de eerste minister laat de N-VA zijn goedkeuring afhangen van ofwel vervroegde verkiezingen, ofwel de confederale vlucht vooruit. "In beide gevallen zijn die voorwaarden onaanvaardbaar", aldus premier Michel. 

De confederale vlucht vooruit is onaanvaardbaar

Premier Charles Michel (MR), over de eisen van de N-VA

Ook Kris Peeters en Alexander De Croo verwerpen bijkomende eisen

Na het kernkabinet van vanmiddag sloten de vicepremiers Kris Peeters (CD&V) en Alexander De Croo (Open VLD) zich aan bij het standpunt van Michel. Ook zij vinden dat N-VA de begroting moet goedkeuren zonder bijkomende voorwaarden, omdat er aan het ontwerp van begroting niets is veranderd.  "Minister Van Overtveldt heeft die begroting keihard verdedigd.  Waarom zou N-VA die begroting nu niet goedkeuren?", vraagt Peeters zich af.

Volgens hem komt de werkwijze van de N-VA neer op chantage. "Dat is duidelijk in hoofde van de N-VA maar het is ook duidelijk dat wij daar niet aan meedoen. Als de N-VA naar vervroegde verkiezingen wil gaan, dan moet ze naar de PS gaan. Dan kunnen ze er misschien voor zorgen dat die vervroegde verkiezingen - die zij blijkbaar wensen - er ook komen. Dat is niet onze optie, maar iedereen zijn verantwoordelijkheid", besluit Peeters.

Videospeler inladen...

"Dit is de deur dichtgooien"

"Dit is de deur dichtgooien", analyseert Wetstraatjournalist Johny Vansevenant over de reactie van premier Michel. "Dit betekent niet langer onderhandelen met de N-VA. Je hoort bij de partijen van de minderheids­regering dat de voorwaarden van de N-VA heel erg zwaar vielen."

"De straffe taal van Michel en de vicepremiers kan gedeeltelijk verklaard worden door het feit dat de bijkomende eisen van de N-VA onverteerbaar zijn", zegt Vansevenant. "Bij CD&V is te horen dat het N-VA voorstel over de werkloosheidsuitkeringen verder gaat dan wat zij willen. Het voor herziening mogelijk maken van de grondwet ligt dan weer moeilijk bij de MR. Daar komt dan nog de interpretatieve nota bij het migratiepact bovenop, terwijl de N-VA die eerst niet wilde en nu wel. Dat veroorzaakt heel wat wrevel."

"Er heerst wantrouwen tegenover de N-VA die als onbetrouwbaar overkomt. Premier Michel wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Door nu zo sterk uit te halen naar de N-VA, kijkt oranje-blauw naar andere partijen en probeert ze daar goodwill te creëren", zegt Vansevenant.

"Misschien komt er morgen een motie van wantrouwen op tafel in het parlement. Oppositiepartij SP.A heeft dat alvast aangekondigd als premier Michel zelf het vertrouwen niet zal vragen. De stemming volgt dan twee dagen later, donderdag dus. En dan is het opnieuw kijken naar de N-VA of zij die motie van wantrouwen gaan goedkeuren. Dat zou dan kunnen leiden naar nieuwe verkiezingen, al zijn nog niet alle scenario's uitgeput."

Videospeler inladen...

Meest gelezen