Videospeler inladen...

Wetstraatkenner Rik Van Cauwelaert: "Coalitiepartijen hebben het Bart De Wever gemakkelijk gemaakt"

Wetstraatkenner en journalist Rik Van Cauwelaert twijfelt er niet meer aan: er is geen weg meer terug voor de minderheidsregering van premier Charles Michel (MR) en we gaan dus naar een motie van wantrouwen. Dat hebben MR, Open VLD en CD&V volgens hem geheel aan zichzelf te danken door tijdens het debat over de resolutie over het migratiepact zo fel van leer te trekken tegen de N-VA. 

"Nu komt er nog iets naar boven, namelijk de atomaschriftjes", zegt Van Cauwelaert in "De afspraak". "Dat zijn directe afspraken gemaakt bij de vorming van de regering. Men heeft daarover gezwegen omdat men de indruk wilde geven dat alles wat communautair was in het vriesvak ging."

Vier jaar geleden ontkende zowel premier Charles Michel (MR) als vicepremier Kris Peeters (CD&V) nog staalhard dat er afspraken waren gemaakt over een volgende ronde staatshervorming. Daarover waren toen speculaties ontstaan na een loslippigheid van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) tijdens een lezing voor studentenvereniging KVHV.

"Charles Michel moest de indruk wekken dat er een eind was gemaakt aan het communautaire gebakkelei", aldus Van Cauwelaert. Als er nu toch geheime afspraken buiten het regeerakkoord om blijken te bestaan, is dat vervelend voor de regering-Michel II.

"De andere coalitiepartijen hebben het Bart De Wever gemakkelijk gemaakt door zo tekeer te gaan tegen de N-VA tijdens het Kamerdebat", zegt Van Cauwelaert. "Ze wisten zeer goed welke troeven de N-VA in handen had, en toch blijkt dan weer die onderschatting." Volgens Van Cauwelaert zie je onderschatting wel vaker in de politiek. "Men heeft de tegenstander onderschat toen men de coalitie heeft gemaakt. Men heeft toen gedacht dat het niet lang zou duren en dat de N-VA snel door de mand zou vallen. Maar dat is niet gebeurd."  

Onderschatting is volgens Van Cauwelaert het ergste wat men in de politiek kan doen. Hij denkt ook dat de N-VA-voorzitter er geen baat bij heeft om naar verkiezingen in mei te gaan: "Het migratiepact is nu in the picture." 

Kent u ze nog?

Atomaschriftjes staan in de Belgische politiek voor geheime afspraken, voorakkoorden of zelfs mogelijk gesjoemel. Ze werden een begrip in 1991, toen het Hoog Comité van Toezicht de beruchte notitieboekjes van oud-minister Leo Delcroix (CVP) in beslag nam, en gaven een ontluisterend beeld van onfrisse praktijken waaraan Delcroix zich als CVP-partijsecretaris zou hebben bezondigd.

Meest gelezen