Videospeler inladen...

VRT-journalist Rob Heirbaut: "Premier Michel wil tot elke prijs vermijden dat hij als marionet van N-VA gezien wordt" 

De crisis in de Wetstraat blijft duren. Er lijkt geen toenadering te komen tussen premier Michel (MR) en de voormalige regeringspartij N-VA. Waarom blijft iedereen bij zijn eigen standpunt? Zal het parlement uiteindelijk de knoop moeten doorhakken? Een stand van zaken. 

Het water tussen premier Michel en N-VA lijkt dieper dan ooit. De premier moet dringend de begroting laten goedkeuren in het parlement, maar het lijkt erop dat hij daarvoor niet meer op de steun van N-VA kan rekenen. 

Sinds N-VA niet meer in de regering zit, heeft premier Michel geen meerderheid meer achter zich in het parlement. Hij moet dus voor elk dossier dat nog gestemd moet worden, steun gaan zoeken. Voor de begroting, het meest dringende dossier, leek het logisch dat N-VA die zou steunen. De begroting werd mee opgesteld door voormalig N-VA-minister Johan Van Overtveldt. 

Afgelopen weekend had Michel overleg met enkele N-VA-kopstukken over mogelijke steun, maar N-VA legde extra voorwaarden op tafel. "Het gaat om het sneller doen dalen van de werkloosheidsvergoedingen, het gaat ook om het voor herziening vatbaar verklaren van een aantal artikelen in de grondwet, wat dan kan leiden tot een staatshervorming", zegt VRT-journalist Rob Heirbaut. 

"Dan kwam er die ongemeen harde reactie van Charles Michel", analyseert Heirbaut. De premier sprak van "intimidatie" en zei dat hij zich niet zou laten "chanteren" door N-VA. "Die reactie is wellicht mee te verklaren door het feit dat hij de afgelopen weekend in verschillende kranten een marionet van N-VA werd genoemd. Dat beeld probeert hij natuurlijk tot elke prijs te vermijden." 

De reactie van N-VA liet niet lang op zich wachten. De partij vindt dat de premier de deur heeft toegeklapt. N-VA-fractieleider Peter De Roover ziet maar twee mogelijkheden meer voor de premier: "Ofwel een coalitie langs links gaan zoeken, met de PS, ofwel de handdoek in de ring gooien."

Motie van wantrouwen?

Hoe moet het nu verder? Morgen krijgt het parlement een kans om het verdere verloop te beïnvloeden. "Morgen staan een aantal vragen aan de premier op de agenda van de Kamer", zegt Rob Heirbaut. "Die zal daarop moeten antwoorden. Er is hem ook al verschillende keren gevraagd of hij niet het vertrouwen wil krijgen van een meerderheid in het parlement. Maar hij gaat zeker het vertrouwen niet vragen."

Oppositiepartij SP.A heeft aangekondigd dat zij een motie van wantrouwen zullen indienen als de premier het vertrouwen van het parlement niet vraagt. "Het duurt minstens twee dagen eer daarover gestemd mag worden", zegt Heirbaut. "Dus ten vroegste donderdag. Donderdag staat ook de stemming in de Kamer gepland over de begroting, waar N-VA nu zijn goedkeuring niet meer aan wil geven."

"Gaat N-VA de motie van wantrouwen mee ondersteunen? Leidt dit tot het ontslag van de regering? Dat zijn zaken die pas donderdag zullen blijken. Mogelijk wordt er dan een stap gezet in de richting van vervroegde verkiezingen", besluit Heirbaut. 

Meest gelezen