Strategisch actieplan SALK voor Limburg krijgt vervolg

Het SALK-plan dat Limburg er bovenop moet helpen na de sluiting van Ford Genk zal verlengd worden. Normaal gezien zou het programma in 2019 stopgezet worden. Maar Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) vindt het nodig om de verschillende projecten verder te blijven opvolgen en indien nodig bij te sturen.

Na de sluiting van Ford kreeg Limburg 217,5 miljoen euro extra. "Zo'n 94% van dat bedrag is intussen uitgegeven en bijna 90% van de plannen is gerealiseerd of wordt momenteel uitgevoerd", zegt Vlaams minister-president Bourgeois tevreden. "Er zijn heel veel economische en toeristische initiatieven genomen. De Ford-terreinen zijn bijna volledig herbestemd. En de werkloosheid is gedaald naar het Vlaamse gemiddelde van zo'n 6%." 

Vervolg nodig?

"Toch is er een vervolg op het SALK nodig", vindt Bourgeois. "Er moet echt een vervolg komen om te kijken of er nieuwe impulsen nodig zijn. Maar het is de nieuwe Vlaamse regering en het nieuwe provinciebestuur die daarover afspraken zullen moeten maken."  Burgemeester Wim Dries beaamt dat. "De evaluatie van het SALK is positief. De werkloosheid in Limburg is gedaald naar het Vlaamse gemiddelde. Maar in Genk zijn er wel nog meer werklozen. En er is in Genk ook meer armoede bij kinderen. Dus met een SALK II kunnen we opnieuw goede afspraken maken tussen de verschillende overheden om Limburg verder te versterken."

Meest gelezen