Staking bij Amazon in Duitsland stuurt mogelijk leveringen tijdens kerstperiode in de war

Bij webwinkel Amazon in Duitsland hebben werknemers in twee vestigingen vannacht het werk neergelegd. De vakbond eist al jaren dat de lonen worden bepaald volgens de Duitse wet. Maar het Amerikaanse bedrijf ging daar tot nog toe niet op in. De vakbond roept nu op om de staking tot kerstavond te laten duren om zo de drukke eindejaarsperiode in de war te sturen.

Net nu veel mensen hun zoektocht naar kerst- en nieuwjaarscadeaus gestart zijn, hebben werknemers van twee Duitse vestigingen van de Amerikaanse webwinkel Amazon het werk neergelegd. Het gaat om de vestigingen van Leipzig en Werne, maar volgens het Duitse persagentschap DPA zouden de stakingen zich verder kunnen uitbreiden.

De vakbond eist al jaren dat de Amerikaanse webwinkel een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) afsluit die gebaseerd is op de voorwaarden die ook ander personeel in de Duitse retailsector krijgt en dat de lonen worden aangepast. Amazon ging daar nog nooit op in en beweert dat het al relatief hoge lonen uitkeert in vergelijking met de rest van de sector.

Door net tijdens deze drukke eindejaarsperiode te staken, probeert de vakbond de directie extra onder druk te zetten. In Werne wordt er al zeker tot dinsdagavond gestaakt. In Leipzig roept de vakbond op om nog tot kerstavond het werk neer te leggen. Daardoor zouden de leveringen vertragingen kunnen oplopen. Of er ook gevolgen zijn voor België, waar nog geen eigen vestiging is (wie vanuit België iets koopt op Amazon komt terecht op de Duitse webshop), is nog niet duidelijk.

De directie van Amazon heeft voorlopig nog niet gereageerd.

Meest gelezen