Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Was er genoeg aandacht voor de WK-titel van de Belgische hockeymannen?

Gisteren werd België wereldkampioen in het hockey. Groot nieuws en uniek in de geschiedenis van ons land, maar toch vinden veel mensen dat veel media er niet genoeg aandacht aan beste(e)d(d)en. Verdienen de Red Lions meer respect en aandacht? "We schatten hockey wel degelijk naar waarde", zegt Sporza-journalist David Naert. Ook sportverslaggever en ex-hockeyspeler Gilles De Coster ziet een enorme evolutie in de aandacht die hockey krijgt.  

Gisteren kroonden de Red Lions zich op het WK Hockey in India tot wereldkampioen. Hun eerste wereldtitel, een unieke prestatie. Volgens sommigen hebben de hockeymannen echter niet de media-aandacht gekregen die ze verdienden. Zo was de finale niet rechtstreeks te zien op VRT-televisie en krijgt de titel ook weinig ruimte op de voorpagina's van kranten. Zeker niet als de vergelijking gemaakt wordt met de derde plaats van de Rode Duivels op het WK Voetbal afgelopen zomer.  

"Het komt geregeld terug, de zogezegd overdreven aandacht voor voetbal", zegt Sporza-journalist David Naert in "Bij Debecker" op Radio 1. "Het WK Voetbal appeleert aan een grote groep mensen. Voetbal is ook een van de populairste sporten. Hoeveel mensen zitten week in, week uit in de stadions? Hoeveel mensen volgen het elke week op televisie?"

Maar we schatten hockey wel degelijk naar waarde, zeker bij de VRT, zegt Naert. "We brachten de highlights in liveverslagen op Radio 1. Het was de opener van "het Journaal" van 19 uur, wanneer de grote massa voor de televisie zit. En als ik zie wat "Sportweekend" ermee gedaan heeft: we zaten live in het hotel van de spelers, met een reporter ter plaatse, met drie medaillewinnaars aan zijn zijde. Geweldig om te zien."

"Het Journaal laat" opende met het ontslag van Anderlecht-coach Hein Vanhaezebrouck. Tot ontsteltenis van hockeyfans. "Een nieuwsbulletin brengt nieuws, nieuwe dingen dus. Het ontslag van Vanhaezebrouck was nieuw, dus er valt iets te zeggen voor de keuze voor dat item als opener."

"Een mix van populaire en kleine sporten, dat heb je nodig"

Laat ons wel wezen, we kunnen het goud van de hockeymannen niet genoeg naar waarde schatten, vindt Naert. "Dat een Belgische ploeg wereldkampioen wordt in een olympische ploegsport, dat is helaas in de Belgische sport nog niet gebeurd, het is nu pas de eerste keer. Dat is een geweldige prestatie."

Hockey is geen sport die gedoemd is om klein te blijven.

David Naert

"Daartegenover blijft het feit dat hockey voorlopig een kleine sport blijft in vergelijking met voetbal, met wielrennen. Maar het is geen sport die gedoemd is om klein te blijven, hockey is aan het boomen, de clubs kunnen de uitbreiding bijna niet meer volgen. En dat vind ik geweldig om te zien."

Sporza brengt nu al een mix van populaire sporten en kleine sporten. "Populaire sporten als voetbal, wielrennen, veldrijden, die heb je nodig om publiek te creëren. En in de slipstream daarvan programmeren wij ook heel vaak kleine sporten, andere sporten. Dat is de keuze die wij maken. Als je uitsluitend op die kleine sporten gaat inzetten, ga je een heel trouw, maar een heel beperkt publiek krijgen."

"We zijn wel een pak geëvolueerd"

De WK-finale op televisie zat bij een betaalzender, PlaySports van Telenet. "De rechten voor die uitzending zaten niet bij Sporza. Er is wel degelijk nog over gediscussieerd of we al dan niet liveverslag konden brengen, maar die rechten zijn verkocht", vertelt Naert.

Ik vind dat hockey, in verhouding tot het aantal beoefenaars, wel degelijk redelijk veel aandacht krijgt.

Gilles De Coster, sportverslaggever en hockeyfan

"Zo'n finale zou bij de openbare omroep moeten zitten, om zoveel mogelijk mensen de kans te geven die te kunnen volgen", zegt Gilles De Coster, sportverslaggever bij Vier en PlaySports. "Het was nu op een betaalzender, maar het was wel opengesteld voor iedereen, zodat zoveel mogelijk mensen konden kijken."

De Coster, in het verleden zelf hockeyspeler en nog altijd hockeyfan, wijst op de grote evolutie die de sport ondergaan heeft. "Vijftien jaar geleden moest je in La Libre Belgique op pagina 35 gaan zoeken voor 3 lijnen tekst over hockey. We zijn wel een pák geëvolueerd. Wij zenden elke week een wedstrijd uit de hoogste klasse uit, dat gebeurde 10 jaar geleden niet.

"Ik vind dat hockey, in verhouding tot het aantal beoefenaars, wel degelijk redelijk veel aandacht krijgt. Voetbal en wielrennen zijn voorlopig nog populairder, maar daar wordt aan gewerkt. Hoe meer mensen het ontdekken, hoe beter het gaat."

Beluister David Naert en Gilles De Coster in "Bij Debecker"

Meest gelezen