Jasper Jacobs

Terreurverdachten veroordeeld voor IS-financiering en plannen van aanslag

In Antwerpen heeft de correctionele rechtbank vijf terreurverdachten veroordeeld tot geldboetes en celstraffen tussen de één en vijf jaar. De mannen hebben duizenden euro's overgemaakt aan terreurgroep IS. Twee van hen kregen ook straffen opgelegd, omdat ze een aanslag beraamden in ons land.

De rechtbank achtte het van vijf van de zeven beklaagden bewezen dat ze aanhangers zijn van de terreurgroep IS. Drie beklaagden maakten ook geld over aan de terroristische  groepering. "Het gaat om ernstige feiten" luidde het vonnis, "want zelfs met kleine bedragen werk je mee aan terreur."

Twee mannen werden bovendien veroordeeld omdat ze hadden gesproken over een aanslag op Belgische bodem. Ze hadden het over de aankoop van wapens, zoals een kalasjnikov en een raketlanceerder, het doden van mensen en een aanslag op een politiekantoor. Op 6 juli 2017 werden de beklaagden opgepakt bij een reeks huiszoekingen. Er werden nergens wapens of explosieven aangetroffen.

Twee andere beklaagden gingen dan weer vrijuit. Zij hadden geld overgemaakt aan mensen in Syrië. Er kon echter niet bewezen worden dat het geld ook effectief bedoeld was voor terroristische organisaties

Meest gelezen