Theo Francken (N-VA) de nummer één van de Vlamingen

Theo Francken is de populairste politicus in Vlaanderen. Dat blijkt uit de politieke barometer van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre. De N-VA-politicus en intussen voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie kan meer dan de helft van de Vlamingen bekoren en stoot premier Charles Michel (MR) van de troon.

Het is voor het eerst dat Theo Francken in onze peiling de populairste politicus is. De peiling werd overigens afgenomen tijdens de crisisperiode rond het VN-migratiepact, tot net voor de N-VA de regering verliet.

51 procent van de Vlamingen kan zich inbeelden om op Francken te stemmen.  Daarmee sluit de N-VA'er aan bij een klein kransje van politici die ooit meer dan de helft van de Vlamingen konden bekoren: Steve Stevaert (60 procent in 2003), Maggie De Block (59 procent in 2015), Yves Leterme (57 procent in 2006), Guy Verhofstadt (54 procent in 2008), Kris Peeters (54 procent in 2014), Bart De Wever (53 procent in 2011).

Bij onze peiling begin dit jaar haalde ook premier Charles Michel ruim 50 procent in de populariteitspoll. Hij was toen al een aantal peilingen de populairste politicus in Vlaanderen. In deze nieuwe peiling zakt Michel naar plaats twee. CD&V-politica en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft de bronzen plak.

Opvallend is dat zowat alle N-VA-politici in de populariteitspeiling vooruitgaan. Dat is echter niet het geval voor onder anderen Vlaams minister Liesbeth Homans die van plaats 19 naar 24 tuimelt. Binnen de partij zelf is N-VA-voorzitter Bart De Wever de populairste, op de voet gevolgd door Theo Francken. 

PS'er Paul Magnette de populairste in Wallonië

In Wallonië wordt de top drie van populairste politici gedomineerd door de Franstalige socialisten. Op één staat Paul Magnette, de burgemeester van Charleroi en voormalig minister-president van Wallonië. Hij wordt gevolgd door Rudy Demotte, de minister-president van de Franse gemeenschapsregering. PS-voorzitter Elio Di Rupo staat op de derde plaats. Voor de PS-kiezers zelf is Di Rupo onbetwist de populairste.

Premier Charles Michel (MR) - die in Vlaanderen op plaats twee staat - vinden we in Wallonië pas terug op de zevende plaats, terwijl de Franstalige liberaal net in dat landsgedeelte moet verkozen worden. De populairste Vlaamse politicus in Wallonië is Open VLD-vicepremier Alexander De Croo, hij staat op de achtste plaats.

Olivier Maingain op één in Brussel

Brusselaar Olivier Maingain van DéFi is de populairste politicus in de hoofdstad. Op plaats twee staat premier Michel die net zijn partijgenoot en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders voorafgaat.  De populairste Vlaamse politicus is voor de Brusselaars - net als in Wallonië - Alexander De Croo. 

De peiling van TNS KANTAR is uitgevoerd in opdracht van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre. Ze is in de periode van 19 november tot en met 8 december telefonisch afgenomen bij 1.038 stemgerechtigde Nederlandstaligen wonend in Vlaanderen,  bij 743 stemgerechtigde Brusselaars en bij 1.016 stemgerechtigde Franstaligen in Wallonië. De foutenmarge bedraagt 3,1 procent. 

Meest gelezen