Videospeler inladen...

Undercover op het eiland Manus, waar Australië bootvluchtelingen vastzet: "Heel erg verontrustend wat ik daar zag"

Op Manus, een eiland van Papoea-Nieuw-Guinea, zitten honderden mannen al meer dan vijf jaar vast. De meesten zijn nochtans erkende vluchtelingen. Journalisten zijn niet welkom op het eiland. Saskia Dekkers van het Nederlandse programma "Nieuwsuur" ging undercover. Haar reportage was vanavond te zien in "Terzake". 

De Australische regering wil koste wat het kost vermijden dat bootvluchtelingen voet aan wal zetten op Australische bodem. Vluchtelingen of migranten die op zee onderschept worden, worden ofwel teruggestuurd richting Indonesië ofwel worden de opvarenden overgebracht naar twee eilanden: Manus in Papoea-Nieuw-Guinea voor de alleenstaande mannen of Nauru in de Stille Oceaan voor families en kinderen. Op die twee eilanden zitten nu ongeveer 1.200 mensen vast, van wie de meesten erkend zijn als vluchteling, maar ze kunnen nergens heen. Australië wil liever geen pottenkijkers, vandaar dat het bijna onmogelijk is voor journalisten om toegang te krijgen tot de eilanden. 

"We hebben ons uitgegeven als vogelaars"

Toch is de Nederlandse journaliste Saskia Dekkers er wel in geslaagd om via een toeristenvisum toegang te krijgen. "We wisten wel dat we een risico liepen, maar we hebben het gewoon geprobeerd."

Aangezien Manus geen toeristische trekpleister is, moest de ploeg van "Nieuwsuur" een verhaal bedenken. "We gaven ons uit voor vogelaars en hadden allerlei vogelboeken bij", zegt Dekkers. "We hebben ook geluk gehad. Onze vlucht was een aantal keren verschoven en toen we aankwamen was er toevallig even geen controle op de kleine luchthaven. Onze chauffeur zag ons daar staan dralen en die zei dat we snel moesten doorlopen en dan gewoon wegrijden. We zijn wel nog een aantal keren flink gecontroleerd, maar daar kwamen we mee weg."

Ik vond dit een van de ergste dingen die ik ooit heb meegemaakt.

Dekkers heeft veel ervaring met migranten en migrantenkampen. "Ik vond dit een van de ergste dingen die ik ooit heb meegemaakt. Het gaat om hele jonge mannen die totaal niet meer weten wat ze nog met hun leven aan moeten vangen. Elke avond worden ze opgesloten. Ze hebben geen enkele hoop dat er iets aan hun leven gaat veranderen. Die uitzichtloosheid, dat voel je. Ze slikken medicijnen. Ik vond het heel erg verontrustend wat ik daar zag."

De mannen die vastgehouden worden op het eiland dienen als afschrikkingsmiddel voor andere migranten en vluchtelingen. "Dit is de harde kant van Australië die we hier zien", zegt Dekkers. "Maar er is ook een andere kant. Australië is heel erg makkelijk om mensen op te nemen. Er worden 200.000 migranten en vluchtelingen opgenomen in het land, maar die komen binnen op een andere manier. Economische migranten via een puntensysteem en vluchtelingen worden uitgezocht in vluchtelingenkampen door de UNHCR (het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties, nvdr). Die mensen zijn wel heel enthousiast over de opvang in Australië." 

Bekijk hier de reportage van "Nieuwsuur" over Manus Island.

Videospeler inladen...

Meest gelezen