Videospeler inladen...

Wereldprimeur in UZ Brussel: vrouw die na kanker­behandeling onvruchtbaar was geworden, nu moeder dankzij behandeling van onrijpe eicel

In het UZ van Brussel is een vrouw die onvruchtbaar geworden was na een kankerbehandeling, bevallen van een gezonde baby na een nieuwe combinatie van verschillende vruchtbaarheidstechnieken. Het gaat om een wereldprimeur.

De moeder was onvruchtbaar geworden na een chemobehandeling voor lymfeklierkanker. Vóór de kankerbehandeling werd eerst een eierstok weggenomen. Onrijpe eitjes daaruit werden in het labo gerijpt en ingevroren. Pas drie jaar later werd een eitje ontdooid, bevrucht en ingebracht in de baarmoeder van de vrouw, waar het kon uitgroeien tot een gezonde baby. De combinatie van deze technieken is een wereldprimeur. Op deze manier moet niet (een deel van) de eierstok terug ingeplant worden.  

Menopauze op 26

Toen Jasmien een kind wilde, drie jaar na de diagnose lymfeklierkanker, stelde haar gynaecoloog vast dat haar lichaam op 26-jarige leeftijd al in menopauze was. "Ik had de kanker overwonnen maar op een natuurlijke wijze zwanger worden via mijn overgebleven eierstok was dus geen optie," zegt ze.

Dokters van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel hadden vóór de kankerbehandeling een eierstok weggenomen om in te vriezen. Onrijpe eitjes daaruit werden in het labo gerijpt, een techniek die IVM (in-vitromaturatie) heet,  en ingevroren.

We hadden ons psychologisch voorbereid op een proces van jaren, maar we hebben geluk gehad.

Jasmien

"Begin 2018 zijn we met de vruchtbaarheidsbehandeling begonnen," zegt Jasmien. De in het labo gerijpte eicellen werden ontdooid en kunstmatig bevrucht via het injecteren van één zaadcel in elke eicel (de ICSI-techniek of intracytoplasmatische sperma-injectie). Een bevruchte eicel werd teruggeplaatst in de baarmoeder.

"We hadden ons psychologisch voorbereid op een proces van jaren, maar we hebben geluk gehad, want in maart was de zwangerschapstest positief. En vandaag kan ons geluk niet op, nu we ons kindje in onze armen kunnen nemen,” zeggen Jasmien en haar partner. De baby kreeg de naam Fer. Hij werd een maand geleden geboren en maakt het prima, het UZ Brussel komt nu pas met het nieuws naar buiten. 

Een ingevroren eierstok hoeft niet teruggeplaatst worden. Daardoor hoeft de patiënt zich geen zorgen maken dat er eventueel opnieuw kankercellen in het lichaam zouden komen via celmateriaal dat werd bewaard voor de behandeling.

Michel De Vos

Zonder eierstoktransplantatie

Er werden al meerdere baby’s geboren via in-vitromaturatie (IVM), maar dit is het eerste kindje ter wereld dat werd geboren na het uitrijpen van een eicel uit een uit het lichaam verwijderde eierstok, gecombineerd met het invriezen van eicellen en eierstokweefsel en zonder eierstoktransplantatie.

Eierstoktransplantatie is tot nu toe de gebruikelijke techniek. Niet alleen is er geen extra ingreep meer nodig, bovendien is de techniek ook veiliger. “Dankzij deze nieuwe techniek moet een ingevroren eierstok niet teruggeplaatst worden," zegt professor Michel De Vos van het UZ Brussel. "Daardoor hoeft de patiënt zich geen zorgen maken dat er op die manier eventueel opnieuw kankercellen in het lichaam zouden terechtkomen via celmateriaal dat werd bewaard vòòr de kankerbehandeling. Deze toepassing is dus niet enkel hoopvol, maar ook veilig."

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen