Videospeler inladen...

Wees niet verrast als uw vaste bakker, slager, café of restaurant dicht is tussen kerst en nieuw

Steeds meer bakkers, slagers, maar ook cafés en restaurants sluiten tijdens het eindejaar. De reden is in de meeste gevallen een tekort aan de juiste personeelsleden. "Je kunt niet zomaar een jobstudent of een flexi-jobber gespecialiseerd werk laten doen", klinkt het.

Als u de komende week een brood of een potje américain préparé wil halen, ga dan op voorhand maar goed na of uw vaste bakker of slager wel open is in deze periode van het jaar. De laatste jaren is dat niet meer zo evident. Volgens de Bakkersfederatie is bijvoorbeeld een op de vijf bakkers gesloten rond het eindejaar.

Een van die bakkers is Bakkerij Willems uit Leuven. Intieel zijn ze ermee begonnen na een overlijden in de familie, maar sindsdien blijven ze elk eindejaar dicht wegens personeelstekort. Ze verwerken alleen nog bestellingen. "Vroeger waren we hier tijdens de feestdagen met 15", zegt bakkersvrouw Marina Elias. "Nu is het moeilijk om personeel te vinden."

Vroeger waren we hier tijdens de feestdagen met 15, nu is het moeilijk om personeel te vinden

Bakkersvrouw Marina Elias

Marina staat er samen met haar man Walter alleen voor in de bakkerij tijdens de feestdagen. "In het jaar heb je per weekend een 5-tal taarten op bestelling, met het eindejaar zijn dat er gemakkelijk 80. Om dat allemaal met twee af te werken, moet je je aanbod beperken", legt ze uit. "Sommige klanten begrijpen dat niet, maar gelukkig is er bij de meeste trouwe klanten veel begrip."

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

Steeds minder mensen blijken bereid om te werken tijdens de feestdagen. "Werknemers vragen de dag van vandaag meer rust om het werk werkbaar te houden", legt Bruno Kuylen van de Bakkersfederatie uit aan VRT NWS. "Een tweede reden is het soort werk tijdens de feestdagen. Er is dan vooral vraag naar patisserie, fijn gebak en kerststronken. Dat is vakwerk dat je niet aan een flexi-jobber kunt geven."

Werknemers vragen de dag van vandaag meer rust om het werk werkbaar te houden

Bruno Kuylen, Bakkersfederatie

Nochtans benadrukt de bakkersfederatie dat er geen tekort is aan vakmensen. "Er volgen wel degelijk genoeg jongeren een bakkersopleiding", zegt Kuylen. "Het is nu een gewoon een piekmoment, maar daardoor zien veel bakkers zich genoodzaakt om te sluiten tussen kerst en nieuw. Nu toch al 20 procent van de bakkers."

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

Ook probleem bij slagers en in de horeca

Het is trouwens geen probleem dat enkel bij bakkers voorkomt. "We zien het ook bij slagers en andere winkels. Horecazaken sluiten al langer tijdens deze periode", zegt Danny Van Assche, de topman van de organisatie voor zelfstandige ondernemers Unizo. "Het is toch een groeiende trend: door het niet vinden van geschikt personeel en de kosten die ermee gepaard gaan, sluiten sommige handelaars tijdens deze topdagen van het jaar."

Soms is het sop de kolen niet waard

Danny Van Assche, Unizo-topman

Het is volgens Van Assche in de loop van het jaar al moeilijk om geschikt personeel te vinden. "En in deze tijd van het jaar moet er dan nog extra personeel worden ingezet, moeten er extra uren gepresteerd worden en soms is het sop de kolen niet waard", zegt hij. "Maar laten we wel wezen, de meeste ondernemers zijn nog steeds open tijdens de feestdagen."

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

Veel ondernemers zetten flexi-jobbers in om de piek op te vangen. Onder dat statuut kunnen mensen gemakkelijk bijklussen, maar dat is volgens Van Assche geen oplossing voor alle personeelsproblemen. "Flexi-jobbers zijn meestal niet de mensen met de juiste skills om bepaalde gespecialiseerde handelingen te doen", zegt hij daarover. "Dus we begrijpen dat sommige zaken ervoor kiezen om tijdelijk te sluiten."

Bij horeca-zaken bestaat het fenomeen al langer. Volgens Horeca Vlaanderen sluit 40 procent van hun leden de deuren tussen kerst en nieuw.

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

En de klanten? "De meeste komen hier al jaren en hebben er alle begrip voor dat we sluiten tijdens deze periode", legt Marina Elias uit. Voor haar en haar man zijn het trouwens de laatste feestdagen waarbij ze in de bakkerij zullen staan. "Na 36 jaar in de bakkerij wenkt het pensioen", zegt ze. "Dat gaat wel wat raar doen, want we hebben eigenlijk nog nooit samen kerst gevierd."

Bekijk hieronder de reportage uit Het journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen