Jonas Roosens

Drie betogers tegen migratiepact moeten voor rechtbank verschijnen

Drie van de zes verdachten die gerechtelijk werden opgepakt na de betoging tegen het VN-migratiepact afgelopen zondag, moeten op 24 januari voor de Brusselse correctionele rechtbank verschijnen. Een van hen dreigde na de betoging op Facebook met een aanslag en viseerde daarbij de VRT en haar journalisten.

Zondag raakte bekend dat de politie 90 mensen administratief had aangehouden nadat de betoging tegen het VN-migratiepact, ofwel de "Mars tegen Marrakech" ontaardde in rellen. Zes verdachten werden gerechtelijk opgepakt en werden gisteren verhoord door het parket. Drie van hen werden nadien vrijgelaten. Het onderzoek tegen hen loopt nog verder.

Drie anderen kregen een rechtstreekse dagvaarding en moeten zich op 24 januari voor de Nederlandstalige correctionele rechtbank van Brussel verantwoorden. “Een van hen moet zich verantwoorden voor gewapende weerspannigheid omdat hij met projectielen gooide”, zegt Gilles Dejemeppe van het Brusselse parket. “Een tweede staat terecht voor slagen en verwondingen aan een politieman omdat hij pepperspray gebruikte.” De derde verdachte werd na de betoging opgepakt. De man had op Facebook gedreigd met een aanslag en viseerde daarbij de openbare omroep VRT.

Meest gelezen