Brugge koopt zeldzaam schilderij van Vlaamse Primitief

De gemeenteraad van Brugge heeft unaniem ingestemd met de aankoop van een uniek paneel uit 1500, dat in Brugge is geschilderd maar lang in het buitenland verbleef. Er is 570.000 euro voor betaald.

Het schilderij van ongeveer 70 op 40 cm stelt de heilige Veronica voor met de zweetdoek van Christus. Het is van de hand van de Meester van de Ursulalegende, een kunstenaar van wie de identiteit niet met zekerheid vaststaat, mogelijk de Bruggeling Pieter Casembroot, een van de anonieme tijdgenoten van Hans Memling. 

Het paneel is rond 1500 geschilderd in Brugge voor een Italiaanse opdrachtgever, is daarna naar Firenze vertrokken, belandde in een Franse verzameling en is uiteindelijk ter veiling aangeboden in New York door een privé-verzamelaar.

Het schilderij komt nu terug naar huis

Till-Holger Borchert, directeur Musea Brugge

"Het schilderij is mij aangeboden door een veilinghuis," zegt Musea Brugge-directeur Till-Holger Borchert aan VRT NWS. "Blijkbaar moesten de privé-eigenaars het om fiscale redenen nog dit jaar verkopen en daar hebben wij efficiënt op ingespeeld."

De stad Brugge betaalt 570.000 euro voor het schilderij, waarbij nog 34.000 euro invoerbelasting moet worden betaald. "Een behoorlijke prijs," zegt Borchert, "als het stuk echt werd geveild, was het wellicht verkocht voor miljoenen." De laatste gemeenteraad van het afscheidnemende bestuur in Brugge heeft unaniem ingestemd met de aankoop. De fondsen komen uit het Museaal Collectiefonds.

Invloedrijke Vlaamse Primitieven

Waarom wilde Brugge dit paneel zo graag? "Het is hier vervaardigd en het is een zeldzaam stuk van hoge kwaliteit dat onze kerncollectie van Vlaamse Primitieven vervolledigt," zegt Borchert. 

De Meester van de Ursulalegende entte zich op de beeldtaal van Memling en Van Eyck en "maakte er een business" van. Hij schilderde meerdere Veronica's voor de internationale markt, "waarvan dit de mooiste is".

"Dit bewijst hoe belangrijk en invloedrijk de Vlaamse Primitieven wereldwijd waren in de renaissance," zegt directeur Borchert.

We bereiden ons nu voor op de blijde intrede van Veronica

Het schilderij wordt binnenkort opgehaald in New York, gefotografeerd en gedocumenteerd. Uiterlijk begin maart is het al te zien in het Groeningemuseum in Brugge. Restaureren hoeft niet, "want het is in perfecte staat".

Meest gelezen