Nicolas Maeterlinck

Emotionele Christophe Peeters (Open VLD): "Een mes in mijn rug", Gentse Open VLD-voorzitter Mick Daman neemt ontslag 

Christophe Peeters (Open VLD) reageert emotioneel op het koningsdrama in Gent. De verwachte schepenpost voor Peeters ging uiteindelijk naar uitdager Sami Souguir na een interne stemming. "We hebben tot vrijdagmiddag het bestuurakkoord onderhandeld, tot twaalf uur voor die coup en voor het mes in mijn rug", zegt Peeters bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. Intussen heeft de Gentse Open VLD-voorzitter Mick Daman ontslag genomen. 

Peeters reageert duidelijk emotioneel op de gebeurtenissen van afgelopen weekend. Na een interne stemming bij de Gentse liberalen werd hij buitenspel gezet. Sami Souguir wordt schepen van Cultuur, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke planning. "Ik voelde het helemaal niet aankomen", zegt Peeters bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Het is echt achter de rug gebeurd. Er is ook nooit geprobeerd om een oplossing te vinden. Er is opgeroepen om tegen mij te stemmen, dat is helemaal niet fijn." Diep wil Peeters niet op de situatie ingaan, want er volgt nog overleg binnen de partij. 

Geen wrok tegen De Clercq

Was dit een politieke afrekening van een groep die achter toekomstig burgemeester Mathias De Clercq staat? Peeters vermoedt van niet. Wel geeft hij toe dat er bepaalde krachten hebben gespeeld. "Het is waar dat we af en toe van mening durfden verschillen en dat er soms conflicten waren. Ik geef ook toe dat we op sommige momenten ook gelijklopende ambities hadden", zegt hij. "Maar, we hebben als mens altijd veel respect voor elkaar gehad en dat is tot op de dag van vandaag nog zo."

Het ligt zeker niet aan Mathias, er zijn duidelijk een paar krachten aan het werk geweest. We zullen wel zien wat zij daar bij zullen winnen.

Christophe Peeters, Open VLD Gent

"Ik wil er ook aan herinneren dat we allebei de lijst wilden trekken bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen voor Open VLD maar dat we daar drie jaar geleden al over zijn gaan samen zitten om er een akkoord over te sluiten, net om de partij niet te verscheuren en het niet aan te laten aankomen op een stemming", zegt Peeters. "Het ligt zeker niet aan Mathias, er zijn duidelijk een paar krachten aan het werk geweest. We zullen wel zien wat zij daar bij zullen winnen." 

Voorzitter Daman neemt ontslag

Peeters verwijst naar de positie van de voorzitter van Open VLD Gent, Mick Daman. Hij zou mensen opgebeld hebben om hen te vragen om voor Peeters' uitdager Sami Souguir te stemmen. Peeters wil dat niet met zoveel woorden zeggen maar liet vanmorgen wel al uitschijnen dat de positie van Daman wankelt. "Ik denk dat het oordeel daarover zal komen van de leden. Zij zullen wel duidelijk maken wat ze daarvan denken. De leden beslissen daarover, zoals het hoort."

Intussen heeft Daman inderdaad beslist om een stap opzij te zetten. Dat heeft hij zelf bekend gemaakt tijdens een persconferentie. Volgens Daman is alles correct verlopen, maar neemt hij ontslag omdat er te veel heisa is. "Ik heb alle begrip voor de ontgoocheling en de boosheid die is ontstaan. Ik begrijp dat ik in de huidige omstandigheden niet meer de voorzitter kan zijn die de kloof die is ontstaan kan dichten." Er zullen dan ook nieuwe voorzittersverkiezingen komen bij Open VLD Gent. Daman is geen kandidaat om zichzelf op te volgen.

Zetelen als onafhankelijke?

Ook over zijn eigen positie blijft Peeters onduidelijk. "Ik denk erover na en praat erover met mijn vrouw, mijn familie, mijn vrienden", zegt hij. "Ik zal sowieso de eed afleggen als gemeenteraadslid en zetelen, we zien dan wel wat de toekomst brengt." Of hij als onafhankelijke gaat zetelen, wil Peeters voorlopig niet gezegd hebben. "Het belangrijkste voor mij is nu wat er met mijn medewerkers zal gebeuren. Zij kregen tien dagen voor kerst te horen dat ze in januari op straat staan. Ik wil er nu eerst voor zorgen dat het goed gaat met hen, daarna denk ik pas aan mezelf." 

Meest gelezen