Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Comey haalt vlijmscherp uit naar Trump én Republikeinen: "Hun stilte is beschamend"

Gewezen FBI-baas James Comey heeft opnieuw zwaar uitgehaald naar de Amerikaanse president Donald Trump en "zijn acolieten". Hij was zo mogelijk nog scherper voor de Republikeinse volksvertegenwoordigers, die hij verwijt dat ze geen weerwerk bieden aan Trump en zijn aanvallen aan het adres van de FBI.  

James Comey, die vorig jaar door Trump werd ontslagen als hoofd van de FBI, moest gisteren voor de tweede keer deze maand verschijnen voor een parlementscommissie in Washington om te worden gehoord over de onderzoeken naar het e-mailverkeer van Hillary Clinton en naar mogelijke samenwerking tussen het Trump-campagneteam en de Russen.

Het verhoor vond op vraag van Republikeinse volksvertegenwoordigers plaats achter gesloten deuren, en duurde bijna zes uur. 

Vlijmscherpe verklaring

"Weer een hele dag over die twee onderzoeken", richtte Comey zich na afloop tot de pers in een bijzonder scherpe verklaring. "En dit terwijl de president van de Verenigde Staten liegt over de FBI, de FBI aanvalt en het gezag van de wet in dit land aanvalt. Hoe valt dat te rijmen?"  

(Lees voort onder de foto.)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Comey hekelde Trump omdat hij de FBI in een kwaad daglicht heeft gezet. "De reputatie van de FBI heeft een zware klap gekregen omdat de president van de Verenigde Staten en zijn acolieten er voortdurend over hebben gelogen", zei hij.

"Waar zijn die Republikeinen vandaag?"

Maar hij was zo mogelijk nog scherper voor de politieke wereld, vooral voor de Republikeinen, die hij verweet dat ze niets doen om weerwerk te bieden aan Trump en zijn voortdurende aanvallen aan het adres van de FBI.

"Vroeger begrepen Republikeinen dat de handelingen van de president er toe doen, dat zijn woorden er toe doen, dat het gezag van de wet er toe doet, en dat de waarheid er toe doet", zei Comey. "Waar zijn die Republikeinen vandaag?"

"Mensen die beter weten, ook Republikeinse leden van dit orgaan moeten de moed hebben om op te staan en de waarheid te spreken, niet gekoeioneerd door gemene tweets of angst voor hun achterban. Er is een waarheid en ze vertellen ze niet. Hun stilte is beschamend."  

Er is een waarheid en ze vertellen ze niet

Een woordvoerster van het Witte Huis heeft op Twitter al gereageerd op de uithaal van Comey. "Republikeinen moeten opstaan tegen Comey en zijn vreselijke corruptie", luidt haar repliek. "De president heeft het land een dienst bewezen door hem te ontslaan en te laten zien wat voor een bedrieger hij is."

Anderhalf jaar geleden werd Comey door Trump ontslagen als hoofd van de FBI. Volgens de officiële versie gebeurde dat omdat hij het onderzoek naar e-mails van voormalig minister van Buitenlandse Zaken en presidentskandidate Hillary Clinton niet goed had aangepakt. Comey zelf wees het onderzoek naar mogelijke samenwerking tussen de Trump-campagne en de Russen aan als ware reden. 

Na zijn ontslag schreef Comey zijn versie van de feiten neer in een boek, "A higher loyalty", waarin hij ook al uithaalde naar de president. 

Meest gelezen