Ricardo Smit

Electrabel: "Doel 1 en 2 langer dicht, Tihange 3 hopelijk sneller open"

De kerncentrales Doel 1 en Doel 2 zullen langer onbeschikbaar zijn. Dat meldt Electrabel. Normaal zouden beide centrales begin januari opnieuw opgestart worden, maar dat lukt niet omdat er extra testen en controles nodig zijn. Doel 2 kan ten snelste terug open op 28 januari en Doel 1 op 15 maart. Electrabel wil het verlies aan stroomproductie opvangen door Tihange 3 rapper op te starten. 

Het uitstel van de heropening van Doel 1 en Doel 2 is het gevolg van bijkomende testen, zegt Hellen Smeets van Electrabel. "Een aantal van die testen kunnen pas gebeuren na het herladen van de kernreactor.  In die zin hebben we nu gedetecteerd dat en nog een aantal testen en controles moeten gebeuren."

Doel 1 en Doel 2 liggen uit wegens aanpassingswerken die nodig waren om de centrales langer open te houden. Doel 1 en 2 leveren elk meer dan 400 MegaWatt stroom.  Om het verlies aan stroomproductie op te vangen, wil Electrabel de kerncentrale Tihange 3 nu sneller opstarten.  Die centrale ligt plat omwille van herstellingswerken.

Tihange 3 heeft een capaciteit van meer dan 1.000 Megawatt maar zou normaal pas op 2 maart terug opgestart worden. Electrabel probeert die centrale nu al in januari terug op het net aan te sluiten.  "Wij hebben daarvoor een actieplan ingediend bij het Fanc," zegt Hellen Smeets. "Bedoeling is dat wij de herstellingswerken aan Tihange 3 spreiden in de tijd zodat de centrale vroeger open kan." Het Fanc moet daarvoor wel zijn toelating geven. Het Fanc is het federaal agentschap voor nucleaire controle. 

Meest gelezen