Foto: Twitter/La Stampa.

Genua kiest voor brug van Renzo Piano, tegen eind volgend jaar moet ze er staan

De burgemeester van de Italiaanse stad Genua heeft de namen bekendgemaakt van de bouwbedrijven die de nieuwe snelwegbrug zullen bouwen, ter vervanging van de brug die in augustus is ingestort. Het zijn twee bedrijven die samen het gelegenheidsproject "Per Genova" ("Voor Genua") zullen vormen. Ze zullen zich baseren op een ontwerp van sterarchitect Renzo Piano. Hij zal zelf toezicht houden op de werkzaamheden. 

Renzo Piano, zelf afkomstig van Genua, had zich een paar weken na de ramp al kandidaat gesteld om de ingestorte brug in zijn geboortestad herop te bouwen. Hij had toen al een schaalmodel klaar. 

Op dat ontwerp zullen de twee bouwondernemingen die vandaag zijn geselecteerd, zich baseren. Ze haalden het van een ander bedrijf, dat aan de slag had willen gaan met een prestigieus ontwerp van de Spaanse architect Santiago Calatrava, die onder meer ook het station van Luik ontwierp.

Renzo Piano schonk zijn ontwerp aan de stad, en zal nu als toezichthouder de werkzaamheden superviseren. Zijn brug voor de havenstad is geïnspireerd op een schip. Volgens het ontwerp zou ze maar 23 pijlers hebben. Er zouden 43 straatlantaarns op worden geplaatst, waarmee de 43 dodelijke slachtoffers van de ingestorte Morandi-brug worden herdacht. 

De brug zal ongeveer 202 miljoen euro kosten. De bouw zou op 31 maart moeten starten. Tegen het einde van 2019 zou ze er moeten staan. Toegankelijk zal ze dan nog niet zijn. "Maar iedereen zal ze kunnen zien en fotograferen", maakt burgemeester Marco Bucci zich sterk.

Maar eerst moet de oude brug natuurlijk nog worden afgebroken. De afbraak had aanvankelijk afgelopen weekend moeten beginnen, maar heeft al wat uitstel opgelopen. Pas over twee weken zal daarmee worden begonnen. In totaal kan het vijf maanden duren voor de oude brug helemaal is ontmanteld.

Meest gelezen