Japan zal ook 42 F-35B-gevechtsvliegtuigen aankopen om te kunnen landen op de vliegdekschepen.

Japan voegt voor het eerst sinds Tweede Wereldoorlog vliegdekschepen toe aan militaire vloot

De Japanse regering heeft beslist om twee vliegdekschepen toe te voegen aan haar militaire vloot. Het wordt de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat het land over zo'n schepen zal beschikken. De beleidskeuze is controversieel, aangezien de Japanse grondwet militaire aanvallen in het kader van internationale conflicten verbiedt.

De twee vliegdekschepen komen er door twee destroyers om te bouwen die tot nu toe enkel dienden om helikopters te dragen. Japan zal ook 42 F-35B-gevechtsvliegtuigen kopen voor de nieuwe vliegdekschepen. Die toestellen van het Amerikaanse Lockheed Martin, kunnen verticaal landen en razendsnel opstijgen. Ze zijn een variant van de F-35A-vliegtuigen die door België worden aangekocht.

De nieuwe maatregelen kaderen in het defensiebeleid van de conservatieve premier Shinzo Abe. De Japanse regeringsleider wil de rol van het Japanse leger bij overzeese conflicten uitbreiden door de grondwet te herinterpreteren. Artikel 9 van die grondwet, die in 1947 onder toezicht van de Amerikanen werd opgesteld, verbiedt het gebruik van geweld om internationale conflicten op te lossen.

Chinese dreiging

Critici noemen de aanschaf van de vliegdekschepen en vliegtuigen een schending van de pacifistische grondwet. De tuigen kunnen niet alleen worden gebruikt als verdediging, maar ook om buitenlandse doelwitten aan te vallen, zo wordt geopperd.

De overheid stelt dan weer dat het schip alleen zal worden gebruikt voor verdedigingsdoeleinden, maar maakt ook duidelijk dat de Chinese militaire activiteiten in de Oost-Chinese Zee en andere wateren in de regio zorgwekkend zijn. "Nu onze veiligheidsomgeving in sneltempo verandert, moet Japan zijn defensierichtlijnen herzien", klinkt het bij het Japanse ministerie van Defensie.

Meest gelezen