Herlees: Koning houdt ontslag regering in beraad, "Beste scenario om te ontsnappen aan vervroegde verkiezingen" 

De koning houdt zijn beslissing over het ontslag van de regering in beraad. Dat laat het Paleis weten. Premier Charles Michel (MR) was naar de koning gegaan om zijn ontslag aan te bieden nadat oppositiepartijen SP.A en PS hadden besloten om een motie van wantrouwen in te dienen tegen de minderheidsregering Michel II. De groenen steunen hen daarin. De premier had vanmiddag nog geprobeerd de linkse oppositiepartijen te overtuigen om zijn minderheidskabinet de komende maanden te steunen in het parlement, maar die poging is mislukt. Herlees hier het relaas van de dag.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Vlaams Belang: "Tijd voor verkiezingen"

Oppositiepartij Vlaams Belang wil dat er nu vervroegde verkiezingen komen. "Het politieke circus kan nu eindelijk stoppen, laat de bevolking spreken", zegt voorzitter Tom Van Grieken.

Le Soir: "Game over"

De krantenkoppen voor morgenochtend lopen stilaan binnen. De Franstalige krant Le Soir is duidelijk: "Game over", met een beeld van premier Charles Michel vanop de rug die de Kamer verlaat.

"De Ochtend" op Radio 1 morgen volledig in het teken van de val van de regering

NSZ wil zo snel mogelijk "orde na de chaos"

 Zelfstandigenorganisatie NSZ hoopt dat zo snel mogelijk orde geschapen wordt uit de chaos, nu premier Charles Michel het ontslag van de federale regering ingediend heeft. "Meer dan ooit heeft onze economie nood aan ondernemersvertrouwen om terug met zijn allen vooruit te gaan", dixit NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. "Hopelijk scheppen onze politici zo spoedig mogelijk orde in de chaos, stilstand is achteruitgang."

"Mooie kerstboom in de Kamer ondanks de val van de regering"

Een sfeerbeeld uit de Kamer wordt ons aangeleverd van Wetstraatjournalist Johny Vansevenant. "Mooie kerstboom in de Kamer ondanks de val van de regering vanavond", klinkt het. 

Herbekijk het "Extra Journaal" over de regeringscrisis

Videospeler inladen...

Theo Francken (N-VA): "De premier moet nu maar op de blaren zitten"

Voormalig N-VA-staatssecretaris Theo Francken toont weinig medelijden voor premier Charles Michel, nu die de koning zijn ontslag heeft aangeboden. "Hij moet nu maar op de blaren zitten", reageert het N-VA-kopstuk in een filmpje op Facebook. "De premier heeft er de brui aan gegeven, dat was onvermijdelijk sinds hij de N-VA heeft buitengesmeten", zo start Francken zijn lezing van de situatie.

Volgens Francken dacht Michel na de brede parlementaire steun voor het VN-migratiepact "dat hij een tweederdemeerderheid had in de Kamer". "Maar hij is er niet geraakt. Dus goed, hij moet nu maar op de blaren zitten", klinkt het fors.

Tegelijk zegt Francken ook dat hij het "heel spijtig" vindt dat Michel de koning zijn ontslag aanbood. Want "we hebben vier en half jaar heel goed samengewerkt."

"Wat zich nu afspeelt, is misschien wel het beste scenario om te ontsnappen aan vervroegde verkiezingen"

Komen er vervroegde verkiezingen? Die kans lijkt toch eerder klein. "Wat zich nu afspeelt, is misschien wel het beste scenario om te ontsnappen aan vervroegde verkiezingen", zegt Wetstraatjournalist Ivan De Vadder.

Met de aanbieding van het ontslag van de regering vervalt de vertrouwensstemming. De koning houdt het ontslag nu in beraad en intussen blijft het parlement functioneren, met een regering in lopende zaken.

Videospeler inladen...

Ivan De Vadder: "Als het stof gaat liggen, zullen we heel veel dingen van naderbij moeten bekijken"

"Als het stof gaat liggen in deze hele crisis, zullen we heel veel dingen van naderbij moeten bekijken", blikt VRT-journalist Ivan De Vadder al vooruit. "Herinner je je de campagne op sociale media van de N-VA, wat heeft dat teweeggebracht? De speech van de eerste minister in het parlement om te proberen een zo breed mogelijke resolutie voor het migratiepact bijeen te krijgen. Zijn toespraak voor de Verenigde Naties over de juiste kant van de geschiedenis."

"En over vandaag of de andere partijen van de rompmeerderheid effectief op de hoogte waren van de hele catalogus die de eerste minister ging aanbieden aan de linkse oppositie. Daar bestaat duidelijk wat twijfel over."

Meest gelezen