Videospeler inladen...

Britse regering wil 3.500 soldaten kunnen inzetten als brexit ingaat zonder akkoord 

Met nog maar 101 dagen te gaan voor de brexit een feit is, is de Britse regering vandaag bijeengekomen om voorbereidingen te nemen voor het geval het Verenigd Koninkrijk de EU zou verlaten zonder akkoord. Zo is onder meer beslist dat 3.500 militairen inzetbaar zullen zijn om de orde te handhaven mocht dat nodig zijn.

101 dagen of ruim 14 weken: zo ver is het Verenigd Koninkrijk nog verwijderd van zijn uitstap uit de Europese Unie. Hoe die brexit zal verlopen, is nog altijd een groot vraagteken. Krijgt premier Theresa May het akkoord dat ze met de EU afsloot goedgekeurd, of verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU zonder dat het tot een deal is gekomen?  

Omdat dat laatste scenario steeds waarschijnlijker lijkt, is het kabinet vandaag samengekomen om de voorbereidingen op te drijven voor mocht het Verenigd Koninkrijk de EU op 29 maart verlaten zonder akkoord. "Het kabinet is het erover eens dat de voorbereiding voor het geval er geen akkoord komt, een operationele prioriteit is", zei brexit-minister Stephen Barclay. "Maar de algemene prioriteit is wel een deal verzekeren."

Welke maatregelen?

Vooral de Britse bedrijfswereld moet weten wat hem te wachten staat mocht er op 29 maart geen akkoord zijn. Zo'n 80.000 ondernemingen zullen de komende dagen een mail ontvangen met daarin richtlijnen. Bedrijven krijgen ook een ruim 100 bladzijden tellend online pakket.

Het kabinet kwam overeen dat het komende werkjaar 2 miljard pond zal worden uitgetrokken voor de verschillende overheidsdepartementen. Dat geld zal vooral gaan naar het beheer van de grenzen, veiligheid en internationale handel.

Het ministerie van Defensie maakte bekend dat zo'n 3.500 militairen inzetbaar zullen zijn om de regering te helpen om te gaan met mogelijke ongeregeldheden als het tot een "no deal"-scenario komt. 

Larry, de kat van Downing Street 10.
AFP or licensors

Meest gelezen