Man die ACV-bediende in Diest doodschoot, wordt geïnterneerd

Sebastian H., de man die in augustus 2017 een ACV-bediende neerschoot, zal worden geïnterneerd. Dat heeft de raadkamer in Leuven vandaag beslist. Uit een uitgebreid onderzoek was gebleken dat de man ontoerekeningsvatbaar is.

Op maandag 21 augustus 2017, rond de middag, stapte Sebastian H. het ACV-dienstenkantoor in de Koning Albertstraat in Diest binnen. De man begaf zich naar de loketten en schoot een van de drie medewerkers neer. De 38-jarige Sara Van Passel werd getroffen door twee schoten en overleed ter plaatse. De schutter, een in Rotselaar wonende Pool, kende de loketmedewerkster niet persoonlijk. De vrouw was dus een willekeurig slachtoffer.

Sebastian H. handelde uit wrok omdat de vakbond hem onvoldoende gesteund zou hebben na een arbeidsongeval en een dispuut met zijn vroegere werkgever. Later die dag gaf hij zichzelf aan bij de lokale politie. De verdachte bekende de feiten en werd in verdenking gesteld voor moord. Tijdens het onderzoek stelde hij zich weinig bereidwillig op. Zo weigerde hij deel te nemen aan de reconstructie.

Na een uitgebreid persoonlijkheidsonderzoek werd de zaak doorverwezen naar de raadkamer. Het parket van Leuven vorderde de internering. Volgens de verslagen van de deskundigen is Sebastian H. ontoerekeningsvatbaar. De raadkamer heeft nu beslist om de man effectief te interneren.

Meest gelezen