Videospeler inladen...

Nieuw in België én Europa: Russische wijn

In ons land kon u al wijn kopen uit alle hoeken van de wereld, maar nog niet uit Rusland. Dat verandert nu. Een wijnimporteur uit Waregem heeft 6.000 flessen Russische wijn ingevoerd, als eerste in ons land én als eerste in Europa. De 32 soorten wijn (witte, rode én bubbels) komt van 5 wijndomeinen uit de regio van de Zwarte Zee.

In Rusland was al lang wijn, maar die werd meestal binnen de landsgrenzen gedronken. Tijdens het communisme was de kwaliteit laag en werd de wijn ook nog gezoet. Maar in de periode 2000-2010 kwam daar stilaan verandering in. Er kwamen wijnmakers die wijn begonnen te maken volgens de Europese stijl en Europese druiven werden aangeplant. We denken dan aan sauvignon blanc, viognier, chardonnay, merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc. Als lokale druif bleef de krasnostop overeind.

Geen export, tot nu

Exporteren deden de Russen niet, en het kostte Dimitri Bonte van Start2taste uit Waregem de nodige moeite. Er was geen ervaring met export en toen er wel een systeem werd opgestart, moest er een gigantische papierwinkel in orde gebracht worden. Het resultaat staat in Waregem: 6.000 flessen Russische wijn, die de exportpoort naar Europa hebben opengeduwd. Afwachten of de consument in horeca of privé meestapt in het verhaal en er zijn beurs wil voor openen. De wijnen die nu beschikbaar zijn, kosten tussen de 8,5 euro en 140 euro per fles.

Meest gelezen