Nieuw oorlogsmuseum in Meensel-Kiezegem

In Meensel-Kiezegem gaat een nieuw museum open over de Tweede Wereldoorlog, Museum44. In 1944 zijn er gruwelijke dingen gebeurd in het Hagelandse dorp en de inwoners leven vandaag nog altijd met dat oorlogsverleden.

In Meensel-Kiezegem bestaat al het Hagelands Vredesmuseum, maar dat gaat dicht. De objecten verhuizen naar het nieuwe Museum44. De gemeente wil dat ook de jongeren zich blijven herinneren wat er in het dorp gebeurd is. Vital Craeninckx vertelt : "Op 30 juli 1944 werd collaborateur Gaston Merckx vermoord door het verzet. Zijn moeder eiste 100 gijzelaars als compensatie voor de dood van haar zoon. Daarop zijn de Duitsers het dorp binnengevallen. 91 mensen werden opgepakt, 4 mensen werden ter plaatse vermoord en 63 inwoners overleden later in de concentratiekampen." 

Ze namen mijn vader mee

Jos Lemmens was 7 jaar toen het allemaal gebeurde. "Ik herinner me nog de aanhouding van mijn vader. Wij hadden een boerderij en mijn vader ging net met een emmer water naar de paardenstal toen er twee mannen het erf opkwamen. De mannen namen mijn vader mee naar Brussel en dan hebben ze hem op een transport gezet naar een concentratiekamp in Hamburg. Daar is hij overleden op 9 november."
 

Op 11 augustus volgende zomer, 75 jaar na deze tragische gebeurtenis, zal het nieuwe museum opengaan in de oude pastorie van Meensel. Een museum met de nieuwste technische snufjes. Je kan bijvoorbeeld met virtual reality het concentratiekamp in Hamburg bezoeken, dan voel je hoe het is om te leven in zo'n kamp. 

Meest gelezen