Penny Marshall, regisseur van "Big" en "Awakenings" overleden

Penny Marshall was een pionier in Hollywood als succesvolle vrouwelijke filmregisseur. De entertainmentwereld rouwt.

Penny Marshall is 75 jaar geworden; ze overleed aan de gevolgen van diabetes. Ze begon haar carrière als actrice in Amerikaanse tv-komedies als “Laverne & Shirley”, dat ze later ook regisseerde.  

Haar cinemadebuut was "Jumpin' Jack Flash" uit 1986 met Whoopi Goldberg. In ’88 volgde ”Big” met Tom Hanks, een film over een jongen die wakker wordt in een mannenlichaam. “Big” bracht meer dan 100 miljoen dollar op, een primeur voor een vrouwelijke regisseur.

Ook met Tom Hanks en met Madonna draaide Penny Marshall “A league of their own”, een film over een vrouwelijk baseballteam tijdens de Tweede Wereldoorlog. En Robin Williams en Robert De Niro regisseerde ze in "Awakenings", over de arts Oliver Sacks die experimenteerde met een nieuw geneesmiddel op een comateuze patiënt.

Film zat in de familie bij Penny Marshall. Haar broer Garry regisseerde Hollywoodkomedies en ze was getrouwd met regisseur Rob Reiner.    

Er komen veel rouwbetuigingen uit de Amerikaanse entertainmentwereld, onder meer van Robert De Niro, Rosanna Arquette en Danny DeVito. 

Meest gelezen