Videospeler inladen...

Premier Charles Michel (MR) werkt aan noodbegroting en wil met het parlement samenwerken

Premier Charles Michel (MR) en zijn minderheidsregering proberen zich staande te houden tijdens een woelig debat in de Kamer over wat er nu moet gebeuren na de uitstap van de N-VA uit de regering. Hij vraagt het parlement om voorlopige twaalfden - een noodbegroting - en stelt een "derde weg" voor, waarbij hij en zijn regering samenwerken met "de positieve krachten" in het parlement.

"We hebben een streep getrokken", zegt Michel nadat de N-VA voor hem onaanvaardbare eisen heeft gesteld om de begroting van Michel I goed te keuren. "Daarom hebben wij beslist om het parlement voorlopige twaalfden te vragen om de continuïteit te waarborgen en om het nodige beleid te kunnen voeren", aldus de premier. Een noodbegroting die maand per maand wordt bekeken, met andere woorden.

Michel houdt een pleidooi voor de zogenoemde derde weg. Vervroegde verkiezingen of een nieuwe meerderheid proberen te zoeken zijn voor hem geen optie meer. "Dat is geen traditie in België, wel in 13 andere Europese landen", aldus Michel. Hij wil dat zijn minderheidsregering en "de positieve krachten in het parlement" samenwerken.

Van een nieuw rondje staatshervorming kan voor hem geen sprake zijn. "Geen confederale avonturen en een begroting die voorlopig wordt geschreven", klinkt dat in de woorden van de premier.

Videospeler inladen...

Nadat hij eerder al naar de groenen keek in verband met het klimaat, lijkt Charles Michel nu naar links te lonken. Hij had het onder meer over het versterken van de koopkracht, de energieprijzen, de gezondheidszorg en de krapte op de arbeidsmarkt. Hij wil naar eigen zeggen een bruggenbouwer zijn.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

VIDEO: Bart Verhulst: "Michel probeert links te verleiden"

Videospeler inladen...

Meest gelezen