Sluikstorten met drugsafval verdrievoudigd in Limburg

De Limburgse politie kwam dit jaar al meer dan 30 keer gedumpt drugsafval op het spoor. Het is dus geen toeval dat er vandaag in het PLOT in Genk een studiedag plaatsvindt over dit groeiend fenomeen.

De dertig sluikstorten van chemisch drugsafval  die het Limburgse parket dit jaar registreerde zijn maar het topje van de ijsberg. Volgens procureur Guido Vermeiren zijn er wellicht veel meer lozingen of sluikstorten die nooit worden opgemerkt. "Drugsafval belandt bijvoorbeeld gewoon in de riolering of wordt in beken of rivieren gegoten". De risico' s zijn volgens hem zeer groot. "Enkele jaren geleden reden enkele kinderen in Zutendaal door een plas met bijtend zuur, ze hielden er derdegraads brandwonden aan over".

Afblijven is de boodschap

Ook voor politie en brandweer zijn zulke sluikstorten niet zonder gevaar. Vandaar dat ze vandaag een studiedag over het thema organiseerden.  Ook voor wie toevallig op een wandeling of fietstocht drugsafval zou ontdekken, heeft procureur Vermeiren deze goede raad. "Verwittig onmiddellijk de politie en blijft zeker uit de buurt van het drugsafval. Het gaat vaak om bijtende producten die brandwonden veroorzaken maar soms komen er ook giftige dampen vrij". 

Meest gelezen