Videospeler inladen...

Politieke crisis in stroomversnelling: premier Michel dient ontslag van regering in, koning houdt beslissing in beraad

Premier Charles Michel (MR) heeft het ontslag van de regering ingediend bij de koning. Na de audiëntie liet de koning weten dat hij zijn beslissing in beraad houdt. Vanaf morgen zal de koning de partijvoorzitters ontvangen voor een consultatieronde.

Premier Michel maakte in de Kamer bekend dat hij het ontslag van de regering zou indienen bij de koning. Even daarvoor hadden SP.A, PS en de groenen aangekondigd  dat ze een motie van wantrouwen tegen de minderheidsregering zouden indienen. Nog vóór de oppositie haar motie kon indienen, koos Michel voor de vlucht vooruit en diende hij het ontslag van zijn minderheidsregering in. "In zo'n situatie was de conclusie snel getrokken", zegt vicepremier Kris Peeters in "Terzake". 

Hiermee komt een eind aan een woelige zitting van de Kamer, vanmiddag. Daarin had premier Michel aangekondigd dat zijn regering met een noodbegroting zou werken en had hij ook toenadering tot de linkse oppositie gezocht.

Met dat laatste had Open VLD blijkbaar problemen. Dat blijkt althans uit een tweet van partijvoorzitter Gwendolyn Rutten, vanavond toe de zitting van de Kamer geschorst was.

"Daar is het voor ons gestopt", bevestigt SP.A-voorzitter John Crombez in "Terzake". Maar volgens hem is het beginnen fout te lopen toen de vier coalitiepartners onder elkaar ruzie zijn beginnen te maken.

"Ik vind dit ontzettend jammer", reageert Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten in "Terzake". Ze wijst erop dat vier partijen vier jaar geleden "aan een sterk sociaal-economisch verhaal zijn begonnen". "Ik heb vastgesteld dat één partij uit de regering is weggelopen over een niet-bindende tekst van de Verenigde Naties. Onbegrijpelijk", aldus Rutten. Ze zegt ook dat de premier wat haar betreft niet anders kon dan naar de koning stappen, net omdat er een motie van wantrouwen tegen zijn regering zou ingediend worden door de oppositie.

"Open VLD heeft het allerlaatste duwtje gegeven, maar eigenlijk was het kalf al verdronken", analyseert Ivan De Vadder in "Terzake". "Men heeft in dit conflict onderschat hoe vastberaden de N-VA was over het migratiepact."

VIDEO: John Crombez in "Terzake"

Videospeler inladen...

VIDEO: Gwendolyn Rutten in "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen