AFP or licensors

Sporadische gevechten ondanks staakt-het-vuren in Jemen

Bij de havenstad Al Hudaydah in Jemen is afgelopen nacht het staakt-het-vuren ingegaan dat vorige week was onderhandeld. Maar het bestand blijkt erg fragiel te zijn, want ook na middernacht er een nog sporadisch gevochten in de havenstad aan de Rode Zee.

Vorige week kwamen de door Saudi-Arabië gesteunde regering en de door Iran gesteunde Houthi-rebellen een wapenstilstand overeen. Met de VN is afgesproken dat beide partijen hun strijders zullen terugtrekken uit Al Hudaydah. De stad zou daarna door onafhankelijke ordetroepen worden bewaakt en er zouden humanitaire corridors moeten komen.

Het bestand ging om middernacht in. Daarna is nog sporadisch gevochten, melden verschillende nieuwsmedia. Volgens de strijdende partijen werd het bestand vrijwel onmiddellijk geschonden. Na middernacht zouden er gedurende enkele uren zelfs intense gevechten hebben plaatsgevonden. Maar vanaf de vroege ochtend kalmeerde de situatie. Arabische media maken intussen melding van een "gespannen rust". 

Het bestand geldt voor de havenstad Al Hudaydah en de rest van de provincie. Als er in en rond Al Hudaydah niet meer wordt gevochten, kunnen voedsel en medicijnen in de stad worden binnengebracht. Zo'n 70 procent van wat Jemen invoert, komt het land binnen via de havenstad aan de Rode Zee. Als het staakt-het-vuren standhoudt, zou dat eindelijk dat een sprankel hoop betekenen voor de hongerlijdende Jemenitische bevolking.

AFP or licensors

Meest gelezen