Theo Francken (N-VA): "Is dit nog wel een realistische begroting? Op vlak van asiel niet"

De oranje-blauwe minderheidsregering van Charles Michel zoekt deze week goedkeuring in het parlement voor de begroting. Maar N-VA-kopstuk Theo Francken plaatst daar nu zijn vraagtekens bij, omdat volgens hem minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) haar beleid heeft gewijzigd. "Deze begroting is niet meer up-to-date." 

De begroting die deze week voorligt in de Kamer is eerder al vurig verdedigd door voormalig N-VA-minister van Financiën Johan Van Overtveldt. "Men gaat ervan uit dat de N-VA nu niets anders kan dan die goedkeuren in de plenaire Kamer", stelt N-VA-Kamerlid Theo Francken in "De ochtend" op Radio 1.

"Maar ik zie enkele belangrijke nieuwe feiten. Minister De Block heeft mijn quotum van 50 asielaanvragen per dag opgeheven en laat nu weten dat ze honderden tot duizenden extra opvangplaatsen zoekt. Dat kost miljoenen euro's belastinggeld. En dat zit niet in de begroting."

Met dit beleid zal mevrouw De Block in maart geld moeten bijvragen

Kamerlid Theo Francken (N-VA)

Er is volgens hem maar een conclusie mogelijk: "Die begroting is niet meer up-to-date, want men heeft het beleid gewijzigd. Begroting is altijd gekoppeld aan beleid. (...) Als je dan ziet dat die poort (voor asielzoekers, red.) opengaat, dan kan ik nu al voorspellen dat het Fedasil-budget niet meer zal toekomen. (...) Met dit beleid zal mevrouw De Block in maart geld moeten bijvragen."

"N-VA wordt onderschat"

Francken twijfelt of hij deze begroting dan wel moet goedkeuren. "Ik vind dat moeilijk, tien dagen nadat ik samen met mijn collega's uit de regering ben gezet en vervolgens enkele zware torpedo's en tackles langs achteren heb mogen ontvangen. En dan twee weken later vragen of we die begroting gaan goedkeuren? Is dit nog wel een realistische begroting? Op vlak van asiel niet."

Hij treedt de analyse van Rik Van Cauwelaert bij dat N-VA permanent onderschat wordt. "Ze gooien ons eruit, 'want dan hebben we eindelijk een regering zonder die lastige N-VA'ers': een centrumregering die op vlak van migratie alles toelaat. Wir schaffen das. En dan zeggen: 'je gaat de begroting en al de rest toch nog steunen?' Wat hadden ze eigenlijk verwacht?"

Zij zijn er als een hoop briesende stieren ingevlogen en nu zitten ze al twee weken met de handen in het haar

Kamerlid Theo Francken (N-VA)

Volgens Francken hebben Open VLD en CD&V niet goed nagedacht ten tijde van de crisis over het VN-migratiepact. "De N-VA moest eruit. Zij zijn er als een hoop briesende stieren ingevlogen en nu zitten ze al twee weken met de handen in het haar. En nu zeggen ze dat we 'ernstig' moeten zijn en 'onze verantwoordelijkheid moeten nemen'. Daar hadden ze toch wel eens aan mogen denken voor ze ons uit de regering duwden."

Herbeluister hier het gesprek met Theo Francken in "De ochtend" op Radio 1:

"Ballonnetjes van De Block"

En dan is er nog het bericht op de voorpagina van Het Laatste Nieuws vandaag. Daarin staat dat - en dat is ook bevestigd aan VRT NWS - Maggie De Block advies heeft gevraagd aan het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) over de vluchtelingenstatus van Palestijnen uit Gaza in ons land: kan die bijvoorbeeld worden opgeheven? De laatste tijd komen er ongewoon veel alleenstaande Palestijnse mannen naar ons land, vaak aangemoedigd door mensensmokkelaars. De Block zoekt een manier om dat probleem aan te pakken.

Francken - die volgens de politieke barometer van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre de populairste politicus van het moment is, stoort zich aan die aanpak. "Ik voorspel u dat ze niemand krijgt teruggestuurd: Israël aanvaardt hen niet en in Gaza is geen luchthaven." 

Ik voorspel u dat De Block niemand uit Gaza krijgt teruggestuurd: Israël aanvaardt hen niet en in Gaza is geen luchthaven

Kamerlid Theo Francken (N-VA)

"En toegekende asielstatussen intrekken en hen dan terugsturen: dat gaat niet lukken. Er liggen honderden, duizenden dossiers te wachten op een asielbeslissing. Dit is absoluut geen prioriteit voor het CGVS. Laten we eerst de dossiers aanpakken die er nog liggen, in plaats van een soort ballonnetje op te laten in een soort paniekreactie om toch maar niet te soft over te komen."

Francken zegt er uiteraard geen probleem mee te hebben dat De Block een fors asielbeleid voert. "Maar dit is een heel slecht dossier om je te profileren en dit zijn puur praatjes voor de gallerij."    

Meest gelezen