Twee Belgische kortfilms in de running voor een Oscar

“May day” en “Icare”, twee Franstalige Belgische kortfilms, staan op de shortlist voor de Oscars. In januari moet blijken of ze ook een nominatie in de wacht slepen.

“Girl” van Lukas Dhont greep naast een plekje op de shortlist voor de beste buitenlandse film, maar er zijn nog wel twee andere Belgische kanshebbers voor een Oscar, in de categorie kortfilm. Daarvan is de shortlist van tien bekendgemaakt en er staan twee Franstalige producties op: “May day” en “Icare”. Op 22 januari weten we of ze bij de vijf genomineerden zijn.

May day” is gemaakt door een Franstalige en een Vlaamse regisseur, Olivier Magis en Fedrik De Beul, met Franstalige acteurs maar ook met Chokri Ben Chikha in de cast. Het is een film over mensen die wanhopig op zoek zijn naar werk en solliciteren voor een baantje als krantenbezorger.  “May day” speelt zich af in Brussel. De kortfilm viel al eerder in de prijzen op binnen- en buitenlandse festivals. 

Icare” is een kortfilm van Nicolas Boucart die zich afspeelt op een klein rotsig eiland, waar één huis staat. Er woont een man met maar één obsessie: vliegen. En daarvoor neemt hij een jongen van elf in de arm.

Afgelopen nacht zijn in verschillende catergorieën de shortlists voor de Oscars bekendgemaakt. Op 22 januari volgen dan de echte nominaties.  En de Oscaruitreiking in Hollywood is voor 24 februari.

Meest gelezen