Congo Kinshasa
AFP or licensors

Vrouw gedood bij manifestatie tegen komst van presidentskandidaat

In het zuiden van de Democratische Republiek Congo, in Tshikapa, is een dode gevallen bij een manifestatie tegen de komst van Emmanuel Ramazani Shadary, de presidentskandidaat die door het regime van Kabila wordt gesteund. Dat hebben verschillende bronnen gemeld. 

Militairen zouden het vuur hebben geopend om de manifestanten uit elkaar te drijven, dat zegt een lokale ngo-verantwoordelijke. "Een vrouw die op de markt houtskool verkocht, werd in het hoofd getroffen en was op slag dood", klonk het nog. Het overlijden werd ook door andere bronnen bevestigd.

"Manifestatie van honderden jongeren"

In Tshikapa, in de Kasai-regio, manifesteerden vanochtend honderden jongeren tegen de komst van Emmanuel Ramazani Shadary, de kandidaat die door Kabila wordt gesteund. Ze scandeerden slogans en een aantal waren gewapend met een stok, dat is te zien op videofragmenten die op sociale media circuleren.

"Momenteel ligt het leven in de stad stil. Enkel gewapende militairen en soldaten circuleren, maar er zijn groepen jongeren opgemerkt die de confrontatie met de ordediensten opzoeken", getuigde journalist Fabien Ngweshi.

Een lokale ambtenaar die anoniem wenst te blijven, heeft al laten weten dat de komst van de presidentskandidaat werd afgelast. "De spanning is enorm. In deze omstandigheden kunnen we onze kandidaat niet laten landen", luidde het.

"Een dode en zo'n tachtig gewonden"

Zondag vielen in Tshikapa al minstens een dode en een tachtigtal gewonden bij schermutselingen tussen aanhangers van Kabila en voorstanders van de oppositie. Aanleiding was toen de komst van oppositiekandidaat Felix Tshisekedi.

Sinds het begin van de kiescampagne op 22 november zouden bij pre-electoraal geweld al zeker zeven mensen zijn omgekomen, iets dat door de autoriteiten wordt ontkend.

Meest gelezen