AFP or licensors

Slachtoffer van verkrachting in El Salvador vrijgesproken van vermeende abortus

In El Salvador is een jonge vrouw vrijgesproken die al anderhalf jaar in de gevangenis zat op beschuldiging van poging tot moord op haar pasgeboren baby. De vrouw was zwanger geworden nadat ze was verkracht door haar stiefvader. Ze werd buiten de rechtbank opgewacht door familieleden en mensenrechtenactivisten.

In april 2017 werd de zwangere Imelda Cortez afgevoerd naar het ziekenhuis, nadat ze door haar moeder hevig bloedend en met bijzonder veel pijn werd aangetroffen op een openbaar toilet. De dokter die haar behandelde, vermoedde een poging tot abortus en schakelde de politie in. Cortez beviel van een gezonde dochter, maar werd desondanks beschuldigd van poging tot moord. Na een week in het ziekenhuis werd ze in voorlopige hechtenis genomen. Ze zat al 18 maanden in de cel.

De zaak veroorzaakte veel ophef in El Salvador. Cortez was namelijk zwanger van haar stiefvader, die haar sinds haar 12e seksueel misbruikte.

20 jaar

Het proces ging ruim een maand geleden van start. Volgens de aanklagers had Cortez haar zwangerschap verborgen gehouden omdat ze van plan was het kind na de geboorte te doden door het in de wc te werpen. Dat zou haar 20 jaar cel hebben kunnen kosten.

De rechter oordeelde echter dat de vrouw zich er niet van bewust was zwanger te zijn. Volgens de rechter was ze niet schuldig aan een misdrijf, en kon ze dus gewoon vrijkomen. Haar stiefvader is gearresteerd en wacht zijn proces af. Hem hangt een gevangenisstraf van 20 jaar boven het hoofd.

AFP or licensors

Na het vonnis stonden familieleden en mensenrechtenactivisten de vrouw juichend op te wachten. "Deze uitspraak geeft hoop aan vrouwen die nog in de gevangenis zitten en ook wachten op een proces wegens moord", zei een van de advocaten van de vrouw.

El Salvador heeft een van de strengste abortuswetten ter wereld. Zwangerschapsonderbreking is er onder alle beding verboden, ook bij verkrachting, incest of om medische redenen. Er staan erg zware straffen op. Artsen moeten de overheid inlichten als ze vermoeden dat een vrouw een abortus heeft gepleegd. Doen ze dat niet, dan riskeren ook zij een gevangenisstraf.  

Meest gelezen