Kijk op 2019: voor welke uitdagingen staat de VS?  

2018 ligt achter ons, 2019 ligt nog onontgonnen voor ons. Enkele van onze experten blikken deze week terug op het afgelopen jaar én blikken vooruit naar de uitdagingen die in hun domein opborrelen. Wordt 2019 anders? Vandaag neemt Björn Soenens de VS onder de loep: "Je kunt de toekomst niet kennen zonder het heden of verleden".

Eerst even terugblikken: 2018 was een onvoorstelbaar turbulent jaar in en voor Amerika. Facebook kwam zwaar onder vuur te liggen door massale schending van ons aller privacy en het doorverkopen van persoonlijke gegevens.

Nooit eerder waren er zoveel schietpartijen op scholen, met een triest hoogtepunt in de middelbare school van Parkland, Florida, op Valentijnsdag 2018. Nikolas Cruz schoot 17 mensen dood. Amerika maakte kennis met het vreedzame verzet van Emma Gonzàlez en honderdduizenden andere scholieren, en hun indrukwekkende mars op Washington: "The March for Our Lives". Aan de wapenwetten veranderde vervolgens niets. 

Eind oktober vonden 11 mensen de dood bij de aanslag op een Joodse synagoge in Pittsburgh. Vijf redactieleden werden doodgeschoten bij The Capital Gazette in Annapolis.

Californië werd getroffen door de zwaarste en meest verwoestende bosbranden ooit. De orkaan Michael richtte in het noorden van Florida onvoorstelbare ravage aan en joeg 53 mensen de dood in. Nooit zag ik zoveel regen uit de hemel vallen, bij orkaan Florence in North Carolina.

(Lees verder onder de foto.)

Emma Gonzalèz.
AFP or licensors

De overheid sloot drie keer voor enkele dagen de deuren (government shutdowndoor ruzie tussen Democraten en Republikeinen over de muur en het lot van de Dreamers, jonge immigranten die als kind illegaal naar de VS kwamen.

Bij een nagelbijter van een tussentijdse verkiezing steeg de verdeeldheid naar een nieuw hoogtepunt. De Democraten pakten 40 zetels terug in het Huis van Afgevaardigden. In de Senaat wonnen de Republikeinen twee zetels. Beto O’ Rourke werd de nieuwe rijzende ster in het anti-Trumpkamp. Ei zo na versloeg hij in Texas de aartsconservatieve senator Ted Cruz.

Meghan Markle zorgde voor een hoopvol lichtpunt door haar sprookjeshuwelijk met de Britse prins Harry. Een gekleurde Amerikaanse prinses. Een nieuwe people’s princess. Een actrice, een halfzwarte hertogin van Sussex. Met een kindje in aantocht.

Eén maand later werd televisiekijkend Amerika opgeschrikt door de trieste zelfmoord van tv-kok en wereldreiziger Anthony Bourdain. Ook mode-ontwerpster Kate Spade maakte zelf een einde aan haar leven. 

#MeToo bleef door Amerika razen en stootte nog meer mannen met macht en aanzien van hun voetstuk

Een pornoster, bekend als Stormy Daniels, werd plots wereldberoemd toen alle media de schijnwerpers op haar richtten, toen bleek dat ze zwijggeld had gekregen van de advocaat van Trump om een vermeende verhouding van 12 jaar geleden in de doofpot te stoppen. Stormy verdiende er veel geld mee. Ze begon een striptease-tournee: Make America Horny Again.De advocaat en fixer van Trump, Michael Cohen, moet vanaf maart 2019 naar de gevangenis.

#MeToo bleef door Amerika razen en stootte nog meer mannen met macht en aanzien van hun voetstuk. Bill Cosby, ooit een Amerikaanse held, zit wellicht voor de rest van zijn leven in de cel. Ook CBS-baas Les Moonves viel van zijn troon door herhaald onbetamelijk seksueel roofdiergedrag.

(Lees verder onder de foto.)

Afscheidsplechtigheid Aretha Franklin.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Amerika nam in augustus afscheid van de Queen of Soul, Aretha Franklin. Wellicht de beste zangeres die Amerika ooit voortbracht. You make me feel like a natural woman. Ook president nummer 41 (George H.W. Bush) stierf, net als zijn vrouw Barbara. Ook acteur Burt Reynolds overleed, net als politicus John McCain, de schrijvers Tom Wolfe en Philip Roth, predikant Billy Graham, en filmmaker Milos Forman ("One Flew over the Cuckoo’s Nest").

Terwijl grote geesten ons verlieten, werd Amerika vooral gek door de extreme speelpot van Mega Millions. Het winnende lot was 1,5 miljard dollar waard, en werd verkocht in een winkel in South Carolina. De winnaar heeft zich nog steeds niet gemeld. Het was het meest aangeklikte nieuwsverhaal van 2018.

Chaos in het Witte Huis

De immer voortdurende chaos in het Witte Huis leidde tot het ontslag van minister van Buitenlandse zaken Rex Tillerson, die zijn baas eerder een moron, een idioot had genoemd. De chaos en het tumult in het Witte Huis verkocht miljoenen boeken met "Fire and Fury" van Michael Wolff en "Fear" van Bob Woodward.

(Lees verder onder de foto.)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Michelle Obama vulde hele sportarena’s met haar boektournee "Becoming". Een losgeslagen Trumpsupporter liet bompakketten afleveren bij onder meer de Obama’s en CNN. Jeff Bezos van Amazon werd de rijkste man ter wereld, met een geschat vermogen van 160 miljard dollar.

Donald Trump veroorzaakte als president ook in 2018 veel ophef. Vanuit een anonieme bron in het Witte Huis werd in september een open brief geschreven naar de krant The New York Times om meer fatsoen te eisen. Speciaal aanklager Robert Mueller stuurde oud-medewerkers van Trump naar de rechtbank en vervolgens naar de gevangenis.

Donald Trump waarschuwde voor een grote karavaan migranten uit Honduras, en stuurde vervolgens duizenden soldaten naar de grens

De frustraties liepen hoog op via de Twittertirades van de president. Hij ontsloeg zijn minister van Justitie Jeff Sessions, omdat die hem te weinig beschermde tegen het lopende Ruslandonderzoek, dat de president een heksenjacht bleef noemen.

In juni moest Trump de omstreden politiek om kinderen van hun ouders te scheiden aan de Mexicaans-Amerikaanse grens, intrekken. Donald Trump waarschuwde voor een grote karavaan migranten en vluchtelingen uit Honduras, en stuurde vervolgens duizenden soldaten naar de grens. Bijna geen enkele migrant uit de karavaan heeft overigens de grens overgestoken. Even leek het erop, in maart, dat de president de wapenlobbygroep NRA zou aanpakken na bloedbaden op scholen, maar er kwam vervolgens niets van terecht.

In juni trokken Donald Trump en Kim Jong-un de aandacht van de hele wereld met hun topontmoeting in Singapore. “I fell in love with this guy,” zei Trump over de Noord-Koreaanse leider. Met de dood van de vroegere president Bush sr kwam er een golf van nostalgie op gang naar leiders met fatsoen en manieren.

(Lees verder onder de foto.)

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (links) en Amerikaans president Donald Trump (rechts).
AFP or licensors

De polarisering lokte overal in Amerika heftige discussies uit. Zoals de Britse filosoof Bertrand Russell ooit schreef: "In de wereld van vandaag lopen de domkoppen over van zelfverzekerdheid, terwijl de slimmeriken een en al twijfel zijn." Wie incompetent is, wil zijn eigen incompetentie niet inzien. In zo’n Amerika leven we, een wereld waarin de leugen regeert en de oorlog is verklaard aan de waarheid.

Enorme heisa ontstond in september rond de benoeming van een nieuwe rechter in het Hooggerechtshof. Brett Kavanaugh beroerde het hele land nadat verschillende vrouwen hem hadden beschuldigd van seksueel ontoelaatbaar gedrag in zijn studententijd. Een dramatische hoorzitting vond plaats in de Senaat met de getuigenis van slachtoffer Dr. Christine Blasey Ford. Haar woorden in de commissie Justitie bezorgden de Amerikanen kippenvel, en spleten het land in twee, tussen de believers en non believers.

De scène op tv waarbij senator Jeff Flake in de lift van de Senaat werd aangeklampt door slachtoffers van seksueel misbruik, zindert nog altijd na. Brett Kavanaugh werd op 6 oktober alsnog benoemd tot rechter in het Supreme Court. Het Hooggerechtshof dat president Donald Trump ook een klinkende overwinning bezorgde door zijn inreisverbod grondwettelijk te verklaren.

(Lees verder onder de foto.)

Christine Blasey Ford (links) en Brett Kavanaugh (rechts).

De openlijke ruzie voor de tv-camera’s, midden december, tussen Trump en de Democratische leiders in het Congres, Pelosi en Schumer, leek al een voorbode voor het komende politieke jaar. Eén krant sprak over "een akelige krachtmeting tussen Donny, en Chuck en Nancy." Steve Bannon, de voormalige strateeg in het Witte Huis, zei in een interview met VRT NWS dat 2019 een vreselijk turbulent jaar wordt voor de Amerikaanse politiek, het heftigste jaar sinds 1858, net voor de Burgeroorlog Amerika in diepe ellende stortte.

Werken met een kristallen bol is altijd lastig. Speculeren is niet altijd slim. Maar in 2018 was het lastig om zelfs de volgende 24 uur te voorspellen. Amerika is een land waar je voortdurend het onverwachte mag verwachten.

Veel vragen voor 2019

Wellicht wordt 2019 een uiterst moeilijk jaar voor Donald Trump. Robert Mueller komt welhaast zeker met zijn eindrapport over de mogelijke banden tussen de Trumpcampagne en Rusland. Wordt het rapport geklasseerd? Wordt het publiek gemaakt? En gebeurt er ook iets mee? Zullen we eindelijk te weten komen of de Trumpcampagne een grote samenzwering met de Russen heeft opgezet in 2016 om de verkiezingen te beïnvloeden?

(Lees verder onder de foto.)

Robert Mueller.
Xinhua News Agency / eyevine. All Rights Reserved.

Wordt de president aangeklaagd wegens hoogverraad, meineed, of belemmering van de rechtsgang? Zullen de Democraten de president proberen af te zetten? Hoeveel onderzoeken gaan ze opstarten in het Huis van Afgevaardigden tegen Trump? Gaan ze de financiën van de opperbevelhebber doorlichten, en die van zijn familie of de Trumporganisatie? Neem het van mij aan: het tumult zal niet ophouden in 2019, wel integendeel.

2019 is geen verkiezingsjaar. Mogelijk wordt de retoriek daardoor minder uit de kast gehaald

Wordt er vanaf 2019 samengewerkt over de partijgrenzen heen? Met initiatieven voor een beter ondersteunde landbouw, een heldere wet over de vermindering van de opsluitgekte in de gevangenissen, of een compromis over broodnodige investeringen in de lamentabele infrastructuur van de VS? Nieuwe wetten voor iedereen, in ruil voor meer geld voor de Muur? En dat weer in ruil voor een permanente regeling voor de meer dan een miljoen Dreamers, de jonge immigranten die nu met een tijdelijke status in de VS mogen werken en studeren?

Zullen andermaal soldaten naar de grens worden gestuurd vanwege de opgeklopte angst voor een karavaan migranten? 2019 is geen verkiezingsjaar. Mogelijk wordt de retoriek daardoor minder uit de kast gehaald, en wordt er minder geleurd in angst? Het is mogelijk, maar niet waarschijnlijk, in het huidige gepolariseerde klimaat. 

(Lees verder onder de foto.)

Represented by ZUMA Press, Inc.

Misschien stevenen we af op een totale ramkoers. Zullen überhaupt nog wetten door het Congres geraken door de gespleten meerderheid? Het Huis voor de Democraten, de Senaat voor de Republikeinen. Krijgen we het zoveelste do-nothing-Congressmet duizenden wetsvoorstellen die sterven op de ene of de andere Congresvloer? Lichtpunt: in het nieuwe Congres nemen een recordaantal vrouwen zitting. Ongeveer 24 procent van alle leden zijn voortaan vrouwen. Voor het eerst zitten ook twee Amerikaanse moslima’s in het parlement.

Intussen barst de race naar het Witte Huis in 2019 alreeds los

Komt er het komende verkiezingsvrije jaar wat meer rust in het Witte Huis? Het valt erg te betwijfelen. Intussen barst de race naar het Witte Huis in 2019 alreeds los. De verkiezingen zijn pas op 3 november 2020, maar de kandidaten lopen zich het komende jaar al warm. Bij de Democraten zijn er erg veel gegadigden: Cory Booker, Elizabeth Warren, Kirsten Gillibrand, Kamala Harris, Sherrod Brown, Bernie Sanders zijn allemaal senator en hebben er zin in. Wat met Joe Biden, de sympathieke ex-vicepresident van Obama?

Wie nog? Tulsi Gabbard, het jonge Congreslid uit Hawaï? Outsider Amy Klobuchar, senator uit Minnesota? Beto O’Rourke uit Texas? Juliàn Castro uit Texas? Of de kleinzoon van de vermoorde Robert Kennedy: Joe Kennedy III? Michael Bloomberg? Howard Schultz (de voormalige baas van Starbucks)? Nog een keer John Kerry? Of nog een derde keer Hillary Clinton? Tot nu weten we alleen wie heeft afgehaakt: Deval Patrick, Andrew Cuomo (nu gouverneur van New York), Michael Avenatti, de advocaat van Stormy Daniels.

Het wordt een druk speelveld, met 20 of meer zullen ze zijn, waarbij een recordaantal vrouwen. 2019 wordt een beetje het jaar van de vrouw in de VS. De eerste voorverkiezingen volgen in januari 2020 in Iowa en New Hampshire, twee staten die de komende maanden veel (potentiële) kandidaten op bezoek zullen krijgen.

(Lees verder onder de foto.)

Joe Biden (links boven), Elizabeth Warren (links onder), Kamala Harris (rechts boven), Cory Booker (rechts onder).

Het vermoeden is dat de gevolgen van de klimaatverandering in de VS zich zullen doorzetten in het komende jaar. Wellicht nog meer orkanen, modderstromen, droogte en bosbranden. Meer extreem weer. Tientallen miljarden dollars zal het kosten om de schade en het puin te ruimen. Hoelang nog voor het besef doordringt dat actie dringend nodig is?

Intussen wordt vrij baan gegeven aan elektriciteitscentrales die op steenkool draaien, terwijl steenkoolwinning volgens de kenners vanuit economisch standpunt onhoudbaar is en verlieslatend. Nog meer federale gronden worden vrijgemaakt voor olie- en gasboringen.

Wellicht nog meer orkanen, modderstromen, droogte en bosbranden

Een land wordt vaak gedefinieerd door de hoeveelheid onverwachte gebeurtenissen die het te verwerken krijgt. Zullen de schietpartijen op scholen, kerken of synagoges nog toenemen? En zal daardoor eindelijk een begin worden gemaakt met het aan banden leggen van het vrije wapenbezit in de States?

Hoe zal de eerste verjaardag worden herdacht van de "March for Our Lives"? Laten de scholieren andermaal van zich horen? Of geraken Emma Gonzàlez en haar kompanen snel in de vergetelheid? Komt er meer terreur in de VS? Meer racistisch geweld? Meer protesten tegen de president? Wel, het kan vriezen, het kan dooien.

(Lees verder onder de foto.)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De Amerikaanse economie: Recipe for disaster?

Hoe zit het met de economie? Die kan niet tot in de hemel blijven groeien. Blijft de beurs op en neer gaan in bokkensprongen? Neemt het aantal werklozen na lange tijd weer toe? Zullen nog altijd 10 miljoen Amerikaanse gepensioneerden na hun 65e bijklussen omdat ze gewoon niet rondkomen? Slabakt de economische groei? Stopt de koopwoede? Wellicht zal de Amerikaanse centrale bank van Jerome Powell de rente laten stijgen tot rond de drie procent (dat is nog altijd historisch laag!). Blijft de inflatie daardoor onder controle?

Janet Yellen, de vorige baas van de FED, zei onlangs in een gesprek dat ze bang is voor een nieuwe financiële crisis

Janet Yellen, de vorige baas van de FED, zei onlangs in een gesprek met Nobelprijswinnaar economie Paul Krugman in New York (waar ik bij was) dat ze bang is voor een nieuwe financiële crisis. Ze ziet bedrijven die enorme leningen afsluiten, waardoor ze enorme schuldenlasten opbouwen. De ene lening wordt afbetaald met weer een nieuwe lening. Recipe for disaster.

Banken die veel van die leningen zonder probleem toestaan, omdat ze het risico doorverkopen, door de leningen te herverpakken in dubieuze derivaten. Er zitten 10 jaar na de financiële crisis nog altijd grote gaten in het systeem, de controle is laks, en de regels worden weer verslapt. Er worden veel te veel risico’s genomen, vreest Yellen. 

(Lees verder onder de foto.)

Chinees president Xi Jinping (links) en Amerikaans president Donald Trump (rechts) op de G20-top in Buenos Aires.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

De economie zal ook vallen of blijven staan door de evolutie van het handelsconflict tussen China en de VS. Komt er begin maart een oplossing (na de afgesproken afkoeltijd van 90 dagen bij de G20-top in Buenos Aires) en eindigt de handelsoorlog? Of komt er een nieuwe ronde van importheffingen langs beide kanten? De boeren in de midwest bloeden al maanden. De consument lijdt ook, want moet nu goedkope Chinese import duurder betalen in de winkel.

De eisen van Trump zijn nochtans rechtmatig: China voert effectief oneerlijke handelspraktijken

Voor de gewone Amerikaan voelt het als een nieuwe belasting op hen, niet op de Chinezen. Misschien moeten ze eerst nog wat harder lijden voor president Trump beseft dat heffingen alléén de Chinezen niet op de knieën zullen dwingen. Een extra bestelling van duizenden ton sojabonen zal het handelstekort met China niet wegvegen.

De eisen van Trump zijn nochtans rechtmatig: er is intellectuele diefstal, China voert effectief oneerlijke handelspraktijken met dumpingprijzen. Mogelijk claimt Trump in 2019 de overwinning voor een oorlog die hij zelf heeft ontketend.

Arbeiders in de fabriek zien hun baan  nog altijd verdwijnen naar een lagelonenland. America First is een wilsverklaring, maar niet de natuurlijke logica van Amerikaanse bedrijven. Zullen autofabrikanten nog meer besparen, na de bezuinigingen van GM in november 2018?

(Lees verder onder de foto.)

Autofabriek in Ohio.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Hoe evolueren de vastgoed- en de huurprijzen? In New York staan steeds meer winkelpanden leeg door excessieve huurprijzen. Zo verdwijnt vanaf 2 januari 2019 het beroemde Cornelia Street Cafe (magneet voor kunstenaars en artiesten zoals Amy Schumer, John Oliver en Suzanne Vega) uit het straatbeeld in Greenwich Village. Uitbater Robin Hirsch kreeg een huurrekening van 33.000 dollar per maand! Per maand! Veertig jaar geleden was de huurprijs 450 dollar per maand. Met inflatie meegerekend zou dat nu zo’n 1.900 dollar moeten zijn. Get real, America!

In het buitenland moeten we de verhouding van president Trump met zijn bondgenoten in de G7 in het oog houden. Zijn verstandhouding met de EU, met de NAVO. Blijft Trump ook in 2019 strenger voor zijn bondgenoten dan voor autocratische leiders die zijn bewondering wegdragen? Hoe evolueert de vriendschap met Kim uit Noord-Korea? Komt Kim misschien naar Amerika om de nieuwe vrede te bezegelen?

Wordt Iran voort de keel dichtgeknepen na de vernieuwde Amerikaanse sancties sinds het eenzijdige opzeggen van de Irandeal door Trump en Pompeo, en veiligheidsadviseur Bolton? Verzuipt Iran in armoede en interne opstand? Kan de Iraanse president Rouhani politiek overleven? Of nemen rancuneuze en oorlogszuchtige ayatollah’s de macht volledig over? Kan Benjamin Nethanyahu de grote vriend blijven van Donald Trump? Gaat Bibi ten onder door een corruptieschandaal?

Twee miljoen Amerikanen zijn verslaafd aan pillen, opiaten, fentanyl, heroïne, cocaïne, of crystal meth

Hoe gelukkig wordt de Amerikaan in 2019? Na de sterke stijging van het aantal zelfmoorden in het voorbije jaar is het moeilijk om daar hoopvolle uitspraken over te doen. In 2017 verloren 70.000 Amerikanen het leven door een overdosis drugs. Twee miljoen mensen hier zijn verslaafd aan pillen, opiaten,  fentanyl, heroïne, cocaïne, of crystal meth.

Mogelijk beginnen de opgestarte hulpprogramma’s in 2019 vruchten af te werpen. Laten we het mee helpen hopen voor Amerika. De drugepidemie is een tragedie. Tienduizenden jonge levens geknakt. Hele gemeenschappen in somberheid gehuld.

That's entertainment!

2019 is het jaar waarin popicoon Bruce Springsteen 70 wordt. President Donald Trump wordt in juni 73. Ook oud-buitenlandminister Henry Kissinger leeft nog (ik zag hem op de begrafenis van George H.W. Bush) en wordt 96. Oud-president Jimmy Carter verbetert mogelijk het record van langst levende president (hij wordt 95 in 2019). In Bethel, New York vieren ze vanaf 16 augustus de vijftigste verjaardag van het legendarische Woodstockfestival.

(Lees verder onder de foto.)

Lebron James.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Wie wint in 2019 de Superbowl in het American FootballThe New England Patriots, nadat ze verleden jaar verloren van de Philadelphia Eagles? Zullen de Golden State Warriors met Kevin Durant en Stephen Curry andermaal de beste basketbalploeg van het land worden in de NBA Finals? De Cleveland Cavaliers zijn hun goudhaantje LeBron James kwijt. Hij verkaste naar de L.A. Lakers

Historisch moment in de tv-geschiedenis: na acht jaar volgt het achtste en allerlaatste seizoen van Game of Thrones

Historisch moment in de tv-geschiedenis: na acht jaar volgt het achtste en allerlaatste seizoen van "Game of Thrones" op HBO. Miljoenen kijkers wereldwijd zullen treuren om dit adieu voor het lied van ijs en vuur. Misschien wordt "Beautiful Boy", de film van Felix Van Groeningen, bekroond met een Oscar? Het zou me niet verwonderen als de wonderlijk mooie films "Green Book" (met Viggo Mortensen) of "A Star is Born" (met Bradley Cooper en Lady Gaga) met de meeste Oscars gaan lopen.

Volgens het blad "Fortune" wordt oranjewijn de culinaire hype van het jaar 2019. Orange is the new rosé. Geen wijn van appelsienen, wel een soort wijn van witte druiven die tijdens het gistingsproces langer hun schil behouden. Je ziet ze nu al in Amerika en Europa op de menukaart staan: oranje wijnen. 

Nog culinaire vooruitzichten: mogelijk koopt Chipotle, de Mexicaanse fast foodketen, de gezonde salad bars van Sweetgreen op. Mogelijk wordt Sweetgreen daardoor zo’n beetje de Starbucks onder saladeketens in Amerika. In koffie- en theezaken zie je havermelk steeds populairder worden. Oat milk is hip, gezond, niet van dierlijke oorsprong en vervangt daarom steeds vaker koemelk in koffie en pudding. 

(Lees verder onder de foto.)

usage worldwide

De warenhuizen in vereffening van Sears en K-Mart worden in 2019 eigendom van Amazon en zullen dienst doen als verdeelcentrum of als winkel van Amazon. De tentakels van het internetbedrijf Amazon reiken steeds verder. Vorig jaar verwierf het miljardenbedrijf ook al de bioketen Wholefoods. 

Amazon bouwt ook een nieuwe vestiging in New York met 20.000 nieuwe arbeidsplaatsen. Overheden prostitueren zich in allerhande bochten om Amazon te lokken met rijkelijke subsidies en bouwen snel een landingsplatform voor de helikopter van Jeff Bezos. 

Al vele jaren wordt the Big One voorspeld, de moeder van alle aardbevingen

Volgens de illustere en schimmige voorspeller uit de zestiende eeuw, de Franse apotheker Nostradamus, wordt Amerika in 2019 getroffen door de grootste natuurramp ooit: een grote aardbeving over een gebied van zo’n 300.000 vierkante kilometer (10 keer België). Tussen Vancouver Island in Canada, en de noordkant van Californië (San Francisco).

Al vele jaren wordt the Big One voorspeld, de moeder van alle aardbevingen, waardoor hele stroken westkust van Amerika verzwolgen zullen worden. De vraag is niet of, maar wanneer, zo'n beving met een kracht van 9 zal toeslaan in een gebied waar vele miljoenen mensen wonen. Hopelijk slaat Nostradamus in deze nog vele jaren de bal mis.  

Meest gelezen